Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Scheelziencorrectie bij volwassenen

Scheelziencorrectie bij volwassenen

U heeft last van scheelzien (strabismus). Samen met uw oogarts kiest u voor een oogspieroperatie door onze ervaren oogartsen. De operatie bij scheelzien krijgt u op onze Dagbehandeling. De oogarts verandert hierbij de stand van uw oog of ogen. Zo komen uw ogen rechter te staan. Voor deze operatie krijgt u een volledige verdoving (algehele narcose). Aan het eind van de middag kunt u weer naar huis.

Voorbereiding

Een aantal weken voor de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur. U heeft hier een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts brengt u onder narcose en houdt u tijdens de operatie goed in de gaten. Ook heeft u een gesprek met de verpleegkundige over de voorbereidingen op de operatie en de nazorg thuis.   

  • Bij een volledige verdoving (algehele narcose) moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
  • Ook kunt u na de operatie niet zelf autorijden of fietsen. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u na de operatie weer thuisbrengt.

Orthoptist

De oogarts werkt bij deze operatie samen met de orthoptist. Een orthoptist is een specialist in de oogstand en de samenwerking tussen de ogen. De orthoptist bepaalt hoeveel u scheelziet. Dit noemen we de scheelzienshoek.

Op basis van de scheelzienshoek bekijken de oogarts en orthoptist samen uw oog. En welke spier of spieren verplaatst of ingekort moeten worden. De reden voor een operatie kan verschillend zijn. Soms gaat het om het uiterlijk: rechte ogen. Soms gaat het om klachten te verminderen, zoals dubbelzien. Of om de ogen beter te laten samenwerken.

Opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. U heeft de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer gegeten of gedronken. Ook heeft u geen sieraden meer in of om. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Dagbehandeling. Een verpleegkundige geeft u uitgebreid informatie over wat er gaat er gebeuren.

Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U heeft geen sieraden meer om. Als u een gebitsprothese (kunstgebit) heeft, doet u deze uit. U gaat in bed liggen en de verpleegkundige geeft u een slaaptablet en rijdt u naar de operatiekamer.

Operatie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm; een naald met daaraan een slangetje. Via dit infuus krijgt u vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie) die met u is afgesproken. De oogarts verandert de spieren aan de oogbol. Daarna krijgt u antibioticumzalf in uw oog of ogen. En meestal krijgt u een oogverband. De operatie duurt 30 minuten tot 1 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier blijft u voor de controle van uw hartslag en bloeddruk. Daarna gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Uw ogen zijn waarschijnlijk wat rood, gezwollen en pijnlijk. Als alle controles goed zijn, mag u aan het eind van de middag naar huis met uw begeleider. U krijgt van ons een aantal tips en informatie mee om snel te herstellen.

Nazorg

De eerste dagen kunt u last hebben van de hechtingen. Ze kunnen wat prikken. De hechtingen lossen vanzelf op. U hoeft hiervoor dus niet naar het ziekenhuis te komen. Om infecties te voorkomen, gebruikt u ruim een week antibiotische oogdruppels. U heeft meestal weinig pijn aan de ogen. Heeft u wel pijn, dan kunt u paracetamol gebruiken.

De eerste week na de operatie raden wij af te gaan zwemmen, want dit kan een infectie geven. Verder kunt u alles doen. In de periode na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Daarom komt u regelmatig op controle bij de orthoptist en de oogarts. Na enkele weken kunnen we het eindresultaat beoordelen.

Meestal staan de ogen na de operatie voldoende recht. Soms is een tweede operatie nodig om de oogstand verder te verbeteren.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Oogheelkunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
Routenummer: 0.9

  

Eerste afspraak
16 weken
Behandeling
20 weken
Specialisme: Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.