Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. SBE-onderzoek

SBE-onderzoek

Een SBE-onderzoek (single balloon enteroscopie) of ballon-enteroscopie is een inwendig onderzoek van het slijmvlies van de dunne darm. Bij dit onderzoek brengt de maag-darm-leverarts (MDL-arts) een kijkinstrument - een flexibele slang - via uw mond in de dunne darm, soms in tweede instantie via de anus. 

De MDL-arts kan met het kijkinstrument (scoop) een groot deel van de dunne darm onderzoeken en zo eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen op het spoor komen. Waarschijnlijk heeft u al eerder een maagonderzoek (gastroscopie) of dikkedarmonderzoek (colonoscopie) ondergaan. Het SBE-onderzoek is qua uitvoering vergelijkbaar. Het SBE-onderzoek gebeurt echter met een speciale scoop en een speciale huls (overtube) met een ballon. Met dit instrument kan de arts verder in de dunne darm komen en kijken.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een SBE-onderzoek (single balloon enteroscopie). 

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw specialist enkele dagen vóór het onderzoek stoppen.
  • Gebruikt u ‘staaltabletten’ (Ferrofumaraat, Ferrogradumet)? Dan moet u daarmee vanaf 7 dagen voor het onderzoek stoppen.
  • Gebruikt u insuline of tabletten vanwege diabetes mellitus? Dan dient u de dosering aan te passen, omdat u op de dag van het onderzoek maaltijden overslaat. U heeft hierover een folder met instructies gekregen.

U heeft een recept gekregen voor een laxeerdrank. Gebruikt u dit middel volgens voorschrift. Als u gestart bent met het drinken van de laxeervloeistof mag u geen vast voedsel meer eten tot na het onderzoek. U mag nog wel heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, vruchtensap zonder vruchtvlees en koffie zonder melk. Overige medicijnen kunt u innemen ongeveer 1,5 uur nadat u de laxeervloeistof heeft ingenomen. Heeft u vragen over uw medicatie? Stelt u die tijdig aan uw arts. Neemt u op de dag van het onderzoek ook een overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.

Na het onderzoek mag u beslist niet zelf auto rijden, want u krijgt tijdens het onderzoek een ‘roesje’. Zorgt u er daarom voor, als u het onderzoek in dagbehandeling ondergaat, dat iemand u na het onderzoek naar huis brengt.

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum. Het SBE-kijkonderzoek vindt plaats onder een ‘roesje’. Dit betekent dat u door een infuusnaald een slaapmiddel en een pijnstiller krijgt toegediend. Doordat u licht slaapt, zult u weinig van het onderzoek merken. Dat is prettig, omdat het onderzoek lang duurt.

De MDL-arts brengt het kijkinstrument (de scoop) via uw mond naar binnen. Tijdens het onderzoek kunt u langs deze slang gewoon door mond en neus ademhalen. Via de scoop laat de arts lucht naar binnen stromen, wat de binnenkant van de dunne darm goed zichtbaar maakt. De arts zal daarna de slang langzaam opvoeren, om een groot stuk van de dunne darm te kunnen bekijken. Soms zal de arts zo nodig daarna nog via de anus (de opening waar de ontlasting het lichaam verlaat) de slang inbrengen en zo via de dikke darm het onderste deel van de dunne darm onderzoeken.

Eventueel haalt de arts tijdens het onderzoek een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek in het laboratorium. Ook kan het nodig zijn een bloedingsbron te behandelen. Beide handelingen gebeuren met een speciaal instrument dat de arts door de scoop kan invoeren. Dit is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Als de arts ook het onderste deel van de dunne darm moet bekijken, duurt het onderzoek langer dan 1 uur.

Na het onderzoek

U gaat na het SBE-onderzoek naar de uitslaapkamer. Meestal duurt het 1 tot 2 uur voordat u weer goed wakker bent. Daarna krijgt u wat te eten en te drinken en de verpleegkundige verwijdert het infuusnaaldje. Het kan zijn dat u daarna toch nog enkele uren wat suf bent. Mogelijk bent u ook een stukje herinnering aan het onderzoek kwijt.

Vanwege het roesje mag u na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Neemt u daarom iemand mee die u begeleidt of laat u na het onderzoek ophalen. U kunt voor de rest van de dag beter geen belangrijke afspraken maken.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein. Voordat u kiest voor dit onderzoek kunt u de risico’s altijd met uw arts bespreken.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.