Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de vaten in de armen

Röntgenonderzoek van de vaten in de armen

In overleg met uw behandelend specialist en met u wordt een afspraak voor een röntgenonderzoek van de bloedvaten (een flebografie) in de armen gemaakt. Door het inspuiten van een (jodiumhoudende) contrastvloeistof kunnen we de aders zichtbaar maken en er röntgenfoto’s van maken. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het onderzoek mag u 2 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer eten. Drinken is wel toegestaan.

Let op

Gebruikt u bloedverdunners? Meldt u dit dan voorafgaand aan de behandeling aan uw behandelend arts en aan de afdeling Radiologie. Indien u bij een eerder onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel een (ernstige) allergische reactie heeft gekregen, verzoeken wij u dit vooraf aan de röntgenafdeling en aan uw behandelend arts te melden.

Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Voor het onderzoek ontkleedt u het bovenlichaam maar een T-shirt of hemd mag u aanhouden. U mag de kleding over het onderlichaam aanhouden tijdens het onderzoek. Daarna gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen.

De laborant legt een stuwband aan om uw arm om de aderen zichtbaar te maken. Vervolgens prikt de radioloog in u onderarm/pols een ader aan met een dun naaldje waaraan een slangetje zit. Via dit slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in uw arm. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven. Dit is een normale reactie die geen kwaad kan.

De radioloog zal meerdere foto’s maken en zo het hele traject van de aders in de arm, van de pols tot aan het borstbeen en de hals in beeld vastleggen. Van dit onderzoek zult u weinig last ondervinden.

Complicaties

In uitzonderlijke gevallen kan een allergische reactie optreden bij het injecteren van het contrastmiddel in de bloedbaan. Wanneer u een contrastreactie krijgt, zullen de laboranten en de radioloog daar adequaat op reageren. Zo nodig krijgt u een passend middel om de reactie tegen te gaan.

Nazorg

Na afloop van het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het is wel belangrijk dat u na het onderzoek extra drinkt, zodat de ingespoten contrastvloeistof uw lichaam kan verlaten. De contrastvloeistof verdwijnt via de nieren en de blaas uit uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.