Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker

Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker

Aandacht voor de emotionele gevolgen en begeleiding bij het vinden van een nieuw evenwicht.

In het Martini Ziekenhuis wordt jaarlijks een groot aantal mensen onderzocht op een verdenking van kanker. Daarnaast behandelt het ziekenhuis hen ook als de ziekte is vastgesteld. De diagnose kanker brengt bij de meesten een flinke schok teweeg. Vaak is er op dat moment maar weinig gelegenheid bij emoties als angst en verdriet stil te staan.  Er moeten snel allerlei keuzes worden gemaakt voor een snelle en effectieve behandeling van de ziekte. Daardoor hebben patiënten achteraf vaak het gevoel dat zij in deze eerste periode ‘geleefd’ werden. Pas in een later stadium, als de medische behandeling is afgerond, ontstaat er ruimte voor emoties en de verwerking daarvan.

Een psycholoog kan u ondersteuning bieden bij diverse problemen en tijdens alle fases van het ziekteproces, bijvoorbeeld:

  • Bij het maken van keuzes over uw behandeling kort na het vaststellen van uw diagnose.
  • Voor ondersteuning bij de vaak intensieve behandeling zodat u het beter vol kunt houden.
  • Voor ondersteuning omdat de ingrijpende diagnose onverwerkt leed bij u naar boven haalt of uw relatie op scherp zet. 
  • Het terugkrijgen van het vertrouwen in uw lichaam en om uw gewone leven weer op te pakken.

Intake

Uw behandelend specialist of de mamma-verpleegkundige kan u adviseren contact op te nemen met een medisch psycholoog. Ook kunt u zelf aangeven dat u daar behoefte aan heeft.
 
U heeft eerst een intakegesprek. Tijdens het gesprek kunt u vertellen waar u tegenaan loopt en bespreekt u samen de mogelijkheden van psychologische ondersteuning en behandelmogelijkheden.

Na uw intake stelt de psycholoog een behandelplan voor u op of krijgt u een verwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog bij u in de buurt. In het Martini Ziekenhuis wordt u behandeld door een psycholoog die speciaal is opgeleid voor de begeleiding van kankerpatiënten. Deze psychologen zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie. Zij beschikken over ruime ervaring met oncologiepatiënten en zijn deskundig op gebied van psychologische behandelmethoden bij mensen die kanker hebben (gehad).

Behandeling

Uw behandeling kan bestaan uit individuele therapie, maar ook uit groepstherapie. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de besproken wensen tijdens uw intakegesprek.
 
De behandeling kan zich richten op:

  • Het verwerken van de diagnose
  • Het staande houden tijdens de behandeling
  • Het oppakken van het leven na de behandeling

Er is bijvoorbeeld een groepsprogramma voor vrouwen die genezen zijn van borstkanker, waarin zij ervaringen met elkaar delen. Dit lotgenotencontact kan helpen om de draad van het leven weer op te pakken.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Medische Psychologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5990
Routenummer: 2.7

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.