Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Psychologische hulp bij kinderen en jongeren

Psychologische hulp bij kinderen en jongeren

Een medisch psycholoog is er voor kinderen in bijzondere en moeilijke omstandigheden met een chronische aandoening of met problemen in hun ontwikkeling.

Verwijzing

De medisch psycholoog/kinder- en jeugdpsycholoog of psychologisch medewerker is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van kinderen met zowel lichamelijke als psychische klachten.

Voorbeelden van dergelijke problemen zijn:

  • Vragen over het ontwikkelingsniveau.
  • Omgaan met een chronische aandoening zoals diabetes.
  • Onbegrepen lichamelijke klachten (zoals buik- of hoofdpijn).
  • Problemen met zindelijkheid.
  • Problemen met aandacht en concentratie.

Intakegesprek

Na de verwijzing wordt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. In dit eerste gesprek bespreekt de kinder- en jeugdpsycholoog de klachten van uw kind met u en (afhankelijk van de leeftijd ook) met uw kind. De psycholoog stelt vragen over de ontwikkeling en de leefsituatie van uw kind. Vervolgens wordt bekeken of verdere psychologische behandeling of psychologisch onderzoek noodzakelijk is. In sommige gevallen verwijst de psycholoog in overleg met u uw kind door naar een andere instantie.

Onderzoek

Tijdens het psychologisch onderzoek richt de psycholoog zich op de mogelijkheden en de problemen van uw kind. Dit gebeurt via een gesprek met u en uw zoon of dochter. Jongeren willen soms liever alleen met de psycholoog praten. Zo nodig worden psychologische tests (intelligentietest, ontwikkelingstest, aandachts- en concentratietaken) afgenomen of vindt er een spelobservatie plaats. Soms kiest de psycholoog voor een persoonlijkheidsonderzoek. Dit geeft inzicht in de sociaal-emotionele mogelijkheden van uw kind.

Het testmateriaal is afgestemd op het niveau en de leeftijd van uw kind en bestaat uit spelmateriaal, vragen en opdrachten. Voor sommige onderzoeken dient u vaker naar het ziekenhuis te komen. Vooraf geeft de psycholoog altijd aan hoe lang het onderzoek duurt en hoe vaak uw kind daarvoor moet terugkomen.

Aan u kan worden gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen. De uitkomsten van het onderzoek worden besproken met u en - afhankelijk van de leeftijd - ook met uw zoon of dochter.

Behandeling

Wanneer behandeling volgt op de afdeling Medische Psychologie wordt het behandelplan met u besproken. Soms bent u als ouders al geholpen met adviezen over hoe u het probleem van uw kind kunt aanpakken, soms komt uw kind zelf in behandeling. Meestal zijn beide wenselijk.

De medisch psycholoog gaat samen met uw kind op zoek naar mogelijkheden om de klachten te verminderen. Dikwijls leidt dit tot praktische adviezen om de klachten in het dagelijks leven te verminderen.

Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van materiaal en technieken die passen bij het ontwikkelingsniveau van het kind. In het ziekenhuis vinden doorgaans kortdurende behandelingen plaats die zich toespitsen op de huidige problemen.

Praktische informatie Voor u

Medische Psychologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5990
Routenummer: 2.7

  

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.