Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Psychologische behandeling voor patiënten met slaapproblemen

Psychologische behandeling voor patiënten met slaapproblemen

Begeleiding voor patiënten met slaapproblemen en hulp bij het doorbreken van ingesleten patronen.

Als medisch psychologen zijn we onderdeel van het multidisciplinair team van het Slaapcentrum. We worden betrokken bij patiënten waarbij meer nodig is dan alleen een medische behandeling van het slaapprobleem. Bijvoorbeeld bij:

  • In- en doorslaapproblemen;
  • Wanneer er problemen zijn met de medische behandeling. Bijvoorbeeld wanneer u het voorgeschreven Cpap (masker) voor slaapapneu niet kunt verdragen vanwege angstklachten;
  • Als u last heeft van ongewoon gedrag tijdens het slapen. Bijvoorbeeld nachtmerries, slaapwandelen of tandenknarsen;
  • Als u overdag wel kunt slapen, maar ’s nachts niet.

Intakegesprek

Op basis van één of twee gesprekken zet de psycholoog met u op een rij welke problemen bij u spelen. Daarna kan de medisch psycholoog een psychologisch testonderzoek voorstellen. Dit is een hulpmiddel om uw klachten verder in kaart te brengen.

De medisch psycholoog beperkt zich meestal tot een korte behandeling. Soms is een langere behandeling of een uitgebreider onderzoek nodig. Dan verwijst de medisch psycholoog u door naar een andere instantie of hulpverlener. U bepaalt samen met de psycholoog welke hulp u nodig heeft om de klachten te verminderen en wie deze hulp het beste kan bieden. Dit kan in het ziekenhuis zijn of bij een andere instantie/hulpverlener.

Behandeling

De psycholoog van de afdeling Medische Psychologie is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met slaapproblemen. De behandeling bij de medisch psycholoog kan bestaan uit EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, voor mensen die een trauma of verlies moeten verwerken), hypnose en/of cognitieve gedragstherapie. De therapie is erop gericht precies dìe factoren in kaart te brengen die bijdragen aan uw slapeloosheid. Het kan gaan om dingen die te maken hebben met u als persoon, met uw lichamelijke gesteldheid, met uw denkwijze of met uw gedrag. U onderzoekt wat uw slaap belemmert. Ook ontdekt u wat u kunt doen om dat te veranderen.  U krijgt opdrachten waarmee u ingesleten patronen kunt veranderen.

Tijdens het behandeltraject krijgt u regelmatig het verzoek om een vragenlijst en een slaap-/waakdagboek in te vullen. Zo krijgt u goed inzicht in de kwaliteit van uw slaap en de mogelijke verbetering daarvan.

Praktische informatie Voor u

Medische Psychologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5990
Routenummer: 2.7

Specialisme: Medische Psychologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.