Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Psychologische behandeling voor hartpatiënten

Psychologische behandeling voor hartpatiënten

Revalidatietraject voor hartpatiënten waarbij er aandacht is voor de psychische gevolgen, leren omgaan met een hartaandoening en het hervinden van emotioneel evenwicht.

Verwijzing

Hartrevalidatie vormt het nazorgtraject na opname voor patiënten die een dotterbehandeling, hartinfarct, bypassoperatie, klepoperatie of ICD hebben ondergaan. Een hartaandoening kan uw leven en dat van uw naasten behoorlijk op z’n kop zetten. Daarom kan de ‘Hart op weg naar beter’ module een onderdeel zijn van dit nazorgtraject. Op de polikliniek Cardiologie wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Als hieruit blijkt dat u emotionele problemen heeft, dan wordt u uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij de Medisch Psycholoog. Uiteraard kan uw behandelend arts of cardioconsulent in overleg u ook zonder vragenlijst doorverwijzen naar de afdeling Medische Psychologie.

Intakegesprek

Op basis van 1 of 2 gesprekken brengt de psycholoog met u in kaart welke problemen bij u spelen. U bepaalt samen met de psycholoog welke hulp u nodig heeft om de klachten te verminderen en wie deze hulp het beste kan bieden. Dit kan in het ziekenhuis zijn, individueel of in een groepsprogramma, of bij een andere instantie/hulpverlener.

Behandeling

De psycholoog van de afdeling Medische Psychologie is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met hartproblematiek.

U kunt deelnemen aan het groepsprogramma ‘Hart op weg naar beter!’. Dit is een onderdeel van het hartrevalidatieprogramma. De module is ontwikkeld door psychologen in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting.

De ‘Hart op weg naar beter’ module is gebaseerd op inzichten uit de cognitieve gedragstherapie. De behandeling is gericht op het herstel van het emotioneel evenwicht en op een optimale hervatting van uw normale dagelijkse leven. U bepaalt zelf uw doelen zoals bijvoorbeeld het verminderen van angst en onzekerheid, het leren omgaan met stress, of het volhouden van andere leefgewoonten. Centraal staat de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Daarnaast kan de behandeling bestaan uit een aantal individuele gesprekken met een psycholoog, als u last heeft van ernstigere emotionele (psychische) klachten.

Praktische informatie Voor u

Medische Psychologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5990
Routenummer: 2.7

  

Specialisme: Medische Psychologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.