Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PSMA PET-scan

PSMA PET-scan

In overleg met uw arts heeft u een afspraak voor een PSMA PET-scan. Een PSMA PET-scan doen we meestal als uw PSA-waarde weer stijgt na een eerdere behandeling voor prostaatkanker. Dit kan betekenen dat de kanker terug is. Dat is natuurlijk erg spannend voor u. We zoeken dan ook zo snel mogelijk naar uitzaaiingen.
Het Martini Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen in Nederland die zo’n PSMA PET-scan kan maken. Met deze nieuwe techniek kunnen we nog eerder en beter zien wat er precies aan de hand is. En daarna ook de beste behandeling met u kiezen.

Voorbereiding

Gebruikt u thuis medicijnen? Of heeft u last van een allergie? Geef dit dan aan bij uw arts. U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Als u graag naar muziek luistert tijdens het onderzoek, mag u een CD meenemen om te luisteren tijdens de scan. Ook wilt u misschien een boek of tijdschrift meenemen om te lezen tijdens de inwerktijd.

Meer over wat u moet weten om u voor te bereiden op de PSMA-PET-scan leest u in onze folder ‘PSMA PET-scan’ door. Dan weet u goed wat u kunt verwachten.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek maken we een PET-CT-scan. Met een PET-scan kunnen we zien hoe stofjes in uw lichaam zich gedragen. En met een CT-scan gebruiken we röntgenstraling om uw hele lichaam goed te kunnen bekijken. Zo kunnen we heel goed zien of er iets aan de hand is. En we zien ook precies op welke plek dat is.
Bij de PSMA PET-scan bij prostaatkanker kijken we naar het stofje PSA. Om de PSA te kunnen zien op de scan gebruiken we een radioactieve stof.

De scan

Op de dag van uw onderzoek komt u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier wordt de radioactieve stof speciaal voor u klaargemaakt. Het is erg belangrijk dat u op tijd bent, want de stof is maar kort houdbaar. Bij een grote vertraging moeten we vaak een nieuw afspraak inplannen.

In de voorbereidingsruimte mag u op een bed gaan liggen. Via een infuus in een bloedvat van uw arm krijgt u wat radioactieve stof in uw bloed. U merkt hier niets van. Daarna wachten we ongeveer 1 uur tot de radioactieve stof goed is ingewerkt.

Na de inwerktijd mag u op het bed van de scanner gaan liggen. Het bed verschuift tijdens het maken van de scan. Het is belangrijk dat u tijdens de hele scan goed stil blijft liggen.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 uur. Daarvan ligt u ongeveer 20 minuten in de scanner.

Na het onderzoek

U ontvangt de uitslag van de PSMA PET-scan van uw eigen arts. De radioactieve stof is niet schadelijk. Het risico op bijwerkingen is ook heel klein. U merkt niets van de radioactieve stof en plast deze vanzelf weer uit. Het is hierbij wel belangrijk om wat extra glazen water te drinken.

De eerste 12 uur na het onderzoek kunt u beter geen kleine kinderen op schoot nemen. Er kan dan nog wat straling in uw lichaam zijn. Verder kunt u na het onderzoek gewoon weer alles doen zoals u gewend bent. En ook weer alles eten en drinken.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Prostaatkanker Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.