Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Provocatietest bij voedselallergie

Provocatietest bij voedselallergie

Bij uw kind is er mogelijk sprake van een voedselallergie. Een voedselprovocatietest is een betrouwbare manier om vast te stellen of dit ook echt zo is. Tijdens zo’n test krijgt uw kind in 7 of 8 stappen de voeding waar het mogelijk allergisch voor is. Tussen ieder stap zit een half uur tijd. De eerste stap is heel klein, bijvoorbeeld een kruimel pinda of een druppel melk. De laatste stap is een normale portie van het voedingsmiddel.

Tijdens de test wordt uw kind goed in de gaten gehouden door de verpleegkundige. Er kan een allergische reactie optreden. Bij een allergische reactie wordt goed gekeken of het onderzoek moet worden gestopt. Ook kan de reactie meteen worden behandeld. U mag als ouder de hele dag bij uw kind blijven.

Klik hier voor een filmpje over de voedselprovocatietest.

Praktische informatie

Locatie

Dagverpleging kinderen, route 2.5

Tijdstip

08:30 uur, tenzij anders staat vermeld in de afsprakenbrief.

Duur

Van 08:30 uur tot ongeveer 13:30-14:00 uur. Soms wordt het wat later omdat uw kind overdag nog slaapt of omdat er een allergische reactie is ontstaan.

Eten en drinken

Uw kind mag vooraf ontbijten. Tijdens de test mag uw kind drinken en de testvoeding eten of drinken. Gebruikt uw kind speciale dieetproducten? Neem die dan mee.

Meenemen

 • Iets vertrouwds voor uw kind, zoals een knuffel of telefoon.
 • Eigen fles, beker en fopspeen.
 • Een extra setje kleding.
 • Iets te eten of te drinken voor uzelf (koffie en thee is aanwezig).
 • Medicatie voor uw kind (bv. pufjes met voorzetkamer).
 • Eigen testvoeding: alleen indien dit met u is overlegd.

Niet meenemen

Broertjes en zusjes zijn helaas niet welkom bij de provocatietest. Mocht er een reactie ontstaan dan is het belangrijk dat u uw aandacht volledig op uw zoon/dochter kan richten.

 

Medicatie

Stop twee dagen voor de test met medicijnen die de allergie onderdrukken. Behalve als u anders heeft afgesproken met de kinderarts. Voorbeelden zijn:  levocetirizine, desloratadine, rupatadine of fexofenadine.

Gebruikt uw kind pufjes of neusspray, dan hoeft u deze vooraf niet te stoppen.

Wanneer uitstellen?

In sommige gevallen is het beter om de test uit te stellen. De test gaat bijvoorbeeld niet wanneer uw kind:

 • Ziek is.
 • Klachten heeft van eczeem of astma.
 • Ingeënt is in de week voor de provocatietest.

Voorbereiding

Vertel uw kind zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren. Ook dat er misschien een allergische reactie zal optreden. U kunt uitleggen dat de arts en de verpleegkundige altijd klaar staan om te helpen. Dit stelt kinderen vaak gerust.

Meer informatie over de voedselprovocatietest

Samen met u besluit de arts of uw kind een ‘open’ test of ‘dubbelblinde placebo gecontroleerde’ test krijgt.

Open test

Bij de open test weet uw kind dat het allergeen in de testvoeding zit. Melk, ei of pinda’s bijvoorbeeld. Stapje voor stapje wordt de portie opgevoerd. Er zijn in totaal zeven of acht stappen. Tussen iedere stap zit een half uur. Deze test bestaat uit één testdag.

Dubbelblinde test

Bij de dubbelblinde test krijgt uw kind twee testdagen. Op beide dagen krijgt uw kind testvoeding met dezelfde smaak en structuur. Op de ene dag zit het allergeen verstopt in de testvoeding allergeen, op de andere dag niet. Uw kind kan dit dus niet ruiken, proeven of zien. Ook de arts en verpleegkundige weten niet in welke portie het zit verstopt. Alleen de kok weet dit. Net als bij de open test wordt de portie stap voor stap verhoogd. De tijd tussen dag één en dag twee is minimaal één week.

Klachten

Bij beide testen wordt uw kind goed in de gaten gehouden. Er kan een allergische reactie optreden. Er staan direct medicijnen klaar voor als dit het geval is. Ook is de kinderarts in de buurt om te helpen. Na de laatste stap blijft uw kind minimaal één uur om te controleren of alles goed gaat. Daarna mag u naar huis. Wanneer er thuis klachten ontstaan, kunt u contact opnemen met de afdeling kindergeneeskunde. De telefoonnummers krijgt u mee naar huis.  

Adrenalinepen

Ook krijgt u eventueel uitleg over de adrenalinepen (EpiPen® of Jext®). Dit is een injectiepen met adrenaline, die in noodsituaties moet worden gebruikt. Dit geldt ook voor een ernstige allergische reactie in de thuissituatie. U hoort van de kinderverpleegkundige hoe u de pen moet gebruiken.

Uitslag en behandeling

Heeft uw kind geen allergische reactie tijdens de test of de uren erna? Dan kunt u ervan uitgaan dat het geteste voedingsmiddel veilig is.

Een paar dagen na de eerste testdag belt u de kinderverpleegkundige. U kunt dan vertellen hoe het met uw kind gaat. Zijn jullie ook voor een tweede testdag geweest? Dan belt u de maandag hierna nog een keer. U hoort dan de uitslag. Een positieve uitslag betekent dat uw zoon of dochter allergisch is voor het voedingsmiddel. Bij een negatieve uitslag is hij of zij niet allergisch.

Behandeling

Heeft u een positieve uitslag ontvangen? Dan is de enige behandeling om het allergeen niet meer te eten of drinken. U krijgt een volgende afspraak op het spreekuur. Daar krijgt u uitleg over hoe u moet omgaan met de allergie. Er is een kans dat uw kind later over de allergie heen groeit.

Als u een negatieve uitslag heeft ontvangen mag uw kind het voedingsmiddel gewoon eten of drinken. Samen met u besluiten we of uw kind een eetschema nodig heeft. Zo kan hij of zij langzaam wennen aan het voedingsmiddel.

Versie: 8 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)
Op werkdagen 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6475
E-mail: mack@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2 (polikliniek) 2.5 (provocatiecentrum en pinda- en eipoli voor zuigelingen)

Zijn er na de test onverwachts klachten? Bel ons dan via dit telefoonnummer (050) 52 46 420. Na 17.00 uur belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraag dan naar de kinderafdeling. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.