Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Provocatietest bij voedselallergie

Provocatietest bij voedselallergie

Een voedselprovocatietest is een betrouwbare manier om vast te stellen of uw kind een voedselallergie heeft. Tijdens zo’n test krijgt uw kind in 7 of 8 stappen de voeding waar het mogelijk allergisch voor is. We beginnen met een kruimel pinda of noot of een druppel melk en bouwen de hoeveelheid per stap op. Stap 8 is de hoeveelheid die uw kind normaal zou eten, zoals een boterham met pindakaas of een beker melk. Tijdens de test de test is er altijd een verpleegkundige aanwezig. Tijdens de test houden we uw kind namelijk goed in de gaten. Bij een allergische reactie wordt goed gekeken of het onderzoek moet worden gestopt. Het onderzoek vindt plaats op de dagbehandeling van de kinderafdeling. 

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Voorbereiding

Vertel uw kind zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren. Ook dat er misschien een allergische reactie zal optreden. U kunt uitleggen dat de arts en de verpleegkundige altijd klaar staan om te helpen. Dit stelt kinderen vaak gerust. Stop 2 dagen voor de test met medicijnen die de allergie onderdrukken. Behalve als u anders heeft afgesproken met de kinderarts.

Uitstellen

In sommige gevallen is het beter om de test uit te stellen. De test gaat bijvoorbeeld niet door als uw kind ziek is. Of last heeft van eczeem of astma. In de 2 weken voor de test mag uw kind ook niet ingeënt worden.

Naar het ziekenhuis

Samen met uw kind meldt u zich op de Dagverpleging Kinderen. Uw kind mag van tevoren licht ontbijten. Tijdens het onderzoek mag uw kind water drinken en de testvoeding eten of drinken. Gebruikt uw kind speciale dieetproducten? Neem die dan mee. Geef uw kind ook iets vertrouwds mee zoals een knuffel of hun telefoon. Als ouder mag u de hele dag bij uw kind blijven.

Provocatietest

Samen met u besluit de arts of uw kind een ‘open’ test of ‘dubbelblinde placebo gecontroleerde’ test krijgt.

Open test

Bij de open test weet uw kind dat het allergeen in de testvoeding zit. Melk, ei of pinda’s bijvoorbeeld. Stapje voor stapje wordt de portie opgevoerd. Dit onderzoek duurt maar 1 ochtend.

Dubbelblinde test

Bij de dubbelblinde test krijgt uw kind 2 testdagen. Op de ene dag zit in de testvoeding allergeen verstopt, op de andere dag niet (placebo). Uw kind kan dit niet ruiken, proeven of zien. Ook de arts en verpleegkundige weten niet in welke portie het zit verstopt. Alleen de kok weet wel op welke dag het allergeen in de testvoeding zit. De tijd tussen deze testdagen is minimaal 1 week.

Klachten

Bij beide testen wordt uw kind goed in de gaten gehouden. Er is bijna nooit een ernstige allergische reactie. Er staan direct medicijnen klaar voor als dit wel het geval is. Ook is de kinderarts in de buurt om in te grijpen. Als uw kind na de test thuis klachten krijgt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde, het telefoonnummer hiervan krijgt u mee naar huis.

EpiPen

Ook krijgt u eventueel uitleg over de EpiPen. Dit is een injectiepen met adrenaline, die alleen in noodsituaties (ook thuis) moet worden gebruikt bij een ernstige allergische reactie. U hoort van de kinderverpleegkundige hoe u de pen moet gebruiken.

Uitslag en behandeling

Heeft uw kind geen allergische reactie tijdens de test of de uren erna? Dan kunt u ervan uitgaan dat het geteste voedingsmiddel veilig is.

De kinderverpleegkundige belt u een paar dagen na de eerste testdag op. U kunt dan vertellen hoe het met uw kind gaat. Zijn jullie ook voor een tweede testdag geweest? Dan belt ze jullie de maandag hierna nog een keer. U hoort dan de uitslag. Positief betekent dat uw zoon of dochter allergisch is voor het voedingsmiddel uit de test. Bij een negatieve uitslag is hij of zij niet allergisch.

Behandeling

Heeft u een positieve uitslag ontvangen? Dan is de enige behandeling om het allergeen niet meer te eten of drinken. U krijgt een volgende afspraak bij de kinderarts-allergoloog en de kinderdiëtiste. Zij geven u uitleg over hoe u moet omgaan met de allergie. Er is een kans dat uw kind later over de allergie heen groeit.

Als u een negatieve uitslag heeft ontvangen mag uw kind het voedingsmiddel gewoon eten of drinken. Samen met u besluiten we of uw kind een eetschema nodig heeft. Zo kan hij of zij langzaam wennen aan het voedingsmiddel.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)
Op werkdagen 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6475
E-mail: mack@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2

Zijn er na de test onverwachts klachten? Bel ons dan via dit telefoonnummer (050) 52 46 420. Na 17.00 uur belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraag dan naar de kinderafdeling. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.