Tijdens de test wordt uw kind goed in de gaten gehouden door de verpleegkundige. Er kan een allergische reactie optreden. Bij een allergische reactie wordt goed gekeken of het onderzoek moet worden gestopt. Ook kan de reactie meteen worden behandeld. U mag als ouder de hele dag bij uw kind blijven.
Klik hier voor een filmpje over de voedselprovocatietest.
Praktische informatie
Locatie
|
Dagverpleging kinderen, route 2.5
|
Tijdstip
|
08:30 uur, tenzij anders staat vermeld in de afsprakenbrief.
|
Duur
|
Van 08:30 uur tot ongeveer 13:30-14:00 uur. Soms wordt het wat later omdat uw kind overdag nog slaapt of omdat er een allergische reactie is ontstaan.
|
Eten en drinken
|
Uw kind mag vooraf ontbijten. Tijdens de test mag uw kind drinken en de testvoeding eten of drinken. Gebruikt uw kind speciale dieetproducten? Neem die dan mee.
|
Meenemen
|
- Iets vertrouwds voor uw kind, zoals een knuffel of telefoon.
- Eigen fles, beker en fopspeen.
- Een extra setje kleding.
- Iets te eten of te drinken voor uzelf (koffie en thee is aanwezig).
- Medicatie voor uw kind (bv. pufjes met voorzetkamer).
- Eigen testvoeding: alleen indien dit met u is overlegd.
|
Medicatie
|
Stop twee dagen voor de test met medicijnen die de allergie onderdrukken. Behalve als u anders heeft afgesproken met de kinderarts. Voorbeelden zijn: levocetirizine, desloratadine, rupatadine of fexofenadine.
Gebruikt uw kind pufjes of neusspray, dan hoeft u deze vooraf niet te stoppen.
|
Wanneer uitstellen?
|
In sommige gevallen is het beter om de test uit te stellen. De test gaat bijvoorbeeld niet wanneer uw kind:
- Ziek is.
- Klachten heeft van eczeem of astma.
- Ingeënt is in de week voor de provocatietest.
|
Voorbereiding
Vertel uw kind zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren. Ook dat er misschien een allergische reactie zal optreden. U kunt uitleggen dat de arts en de verpleegkundige altijd klaar staan om te helpen. Dit stelt kinderen vaak gerust.
Meer informatie over de voedselprovocatietest
Samen met u besluit de arts of uw kind een ‘open’ test of ‘dubbelblinde placebo gecontroleerde’ test krijgt.
Open test
Bij de open test weet uw kind dat het allergeen in de testvoeding zit. Melk, ei of pinda’s bijvoorbeeld. Stapje voor stapje wordt de portie opgevoerd. Er zijn in totaal zeven of acht stappen. Tussen iedere stap zit een half uur. Deze test bestaat uit één testdag.
Dubbelblinde test
Bij de dubbelblinde test krijgt uw kind twee testdagen. Op beide dagen krijgt uw kind testvoeding met dezelfde smaak en structuur. Op de ene dag zit het allergeen verstopt in de testvoeding allergeen, op de andere dag niet. Uw kind kan dit dus niet ruiken, proeven of zien. Ook de arts en verpleegkundige weten niet in welke portie het zit verstopt. Alleen de kok weet dit. Net als bij de open test wordt de portie stap voor stap verhoogd. De tijd tussen dag één en dag twee is minimaal één week.
Klachten
Bij beide testen wordt uw kind goed in de gaten gehouden. Er kan een allergische reactie optreden. Er staan direct medicijnen klaar voor als dit het geval is. Ook is de kinderarts in de buurt om te helpen. Na de laatste stap blijft uw kind minimaal één uur om te controleren of alles goed gaat. Daarna mag u naar huis. Wanneer er thuis klachten ontstaan, kunt u contact opnemen met de afdeling kindergeneeskunde. De telefoonnummers krijgt u mee naar huis.
Adrenalinepen
Ook krijgt u eventueel uitleg over de adrenalinepen (EpiPen® of Jext®). Dit is een injectiepen met adrenaline, die in noodsituaties moet worden gebruikt. Dit geldt ook voor een ernstige allergische reactie in de thuissituatie. U hoort van de kinderverpleegkundige hoe u de pen moet gebruiken.
Uitslag en behandeling
Heeft uw kind geen allergische reactie tijdens de test of de uren erna? Dan kunt u ervan uitgaan dat het geteste voedingsmiddel veilig is.
Een paar dagen na de eerste testdag belt u de kinderverpleegkundige. U kunt dan vertellen hoe het met uw kind gaat. Zijn jullie ook voor een tweede testdag geweest? Dan belt u de maandag hierna nog een keer. U hoort dan de uitslag. Een positieve uitslag betekent dat uw zoon of dochter allergisch is voor het voedingsmiddel. Bij een negatieve uitslag is hij of zij niet allergisch.
Behandeling
Heeft u een positieve uitslag ontvangen? Dan is de enige behandeling om het allergeen niet meer te eten of drinken. U krijgt een volgende afspraak op het spreekuur. Daar krijgt u uitleg over hoe u moet omgaan met de allergie. Er is een kans dat uw kind later over de allergie heen groeit.
Als u een negatieve uitslag heeft ontvangen mag uw kind het voedingsmiddel gewoon eten of drinken. Samen met u besluiten we of uw kind een eetschema nodig heeft. Zo kan hij of zij langzaam wennen aan het voedingsmiddel.
Versie: 8 oktober 2021