Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Prostaatbiopsie met behulp van MRI-echo fusie

Prostaatbiopsie met behulp van MRI-echo fusie

Als de uroloog op de MRI-scan van uw prostaat iets ziet wat er niet hoort te zijn, doen we het liefst meteen verder onderzoek. We kunnen dan wat weefsel wegnemen met een biopsie. Om heel precies op de plek van de afwijking te prikken, kunnen we een MRI-echo fusie gebruiken. Hierbij zien we de echografie over de eerdere MRI-beelden heen. Een fusie van de beelden dus.

Voorbereiding

Als voorbereiding op dit onderzoek krijgt u van de uroloog een tablet met antibioticum mee. Zo raakt het biopsiewondje later niet snel ontstoken. Ook is het niet verstandig om op de fiets te komen. De plek waar we de biopsie doen, is erna vaak gevoelig. Alles wat u verder moet weten over de voorbereiding op de biopsie, zoals stoppen met bloedverdunners, leest u in de folder Prostaatbiopsie.

Het onderzoek

Om de goede plek voor het wegnemen van het weefsel te zien, maakt de uroloog een echo. Dit gaat via uw billen (anus). De uroloog brengt voorzichtig een buisvormige echokop naar binnen. De prostaat is zo goed te zien op het scherm. De beelden die eerder zijn gemaakt bij de MRI leggen we dan over de ‘live’ echobeelden heen. Zo kunnen we de plek van de biopsie nog beter bepalen.

Met een dunne, holle naald via de anus neemt de uroloog verschillende stukjes weefsel weg. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De patholoog zoekt naar prostaatkankercellen. En kijkt hoe agressief deze zijn. Dit geven we aan met de Gleasonscore.

De uitslag

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De uitslag van de biopsie krijgt u van uw eigen arts. Meestal na 10 dagen. Samen bespreekt u dan of er meer onderzoek nodig is.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Prostaatkanker Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.