Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Prostaatbiopsie (echogeleid)

Prostaatbiopsie (echogeleid)

Als we zien dat uw prostaat vergroot is, komt dat meestal door goedaardig weefsel. Maar het kan ook prostaatkanker zijn. Om dat zeker te weten, is een biopsie van uw prostaat nodig. Bij een prostaatbiopsie nemen we stukjes weefsel (biopten) weg. Onze patholoog onderzoekt de biopten in het laboratorium.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het onderzoek krijgt u van de uroloog 1 tablet antibioticum mee. Het is belangrijk dat u deze tablet 1 uur voor het onderzoek inneemt. Dit is om te voorkomen dat het wondje later ontstoken raakt.
Het is niet verstandig om op uw fiets naar het ziekenhuis te komen. De plek waar we de biopsie doen, is na het onderzoek vaak gevoelig.

Antistolling

Gebruikt u Ascal of Sintrom als antistollingsmiddel? Dan is het belangrijk dat u met uw arts bespreekt wanneer u het beste kunt stoppen met deze medicijnen. Vragen hierover kunt u bespreken met uw huisarts.

Het onderzoek

Met echografie van de prostaat ziet de uroloog precies de goede plek voor de punctie. Dit gebeurt via de anus. Zo wordt ook met een dunne, holle naald uw prostaat aangeprikt. De uroloog neemt verschillende stukjes weefsel weg. Meestal 8 stuks. Het onderzoek kan pijnlijk of onprettig zijn. En duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

Het prostaatweefsel sturen we daarna naar het laboratorium voor onderzoek. De patholoog onderzoekt of er prostaatkanker aanwezig is. En hoe agressief de prostaatkanker is. Dat geven we aan met de Gleasonscore.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan het wondje aan de prostaat nog wat nabloeden. Daardoor kan er ook wat bloed in uw urine, ontlasting of sperma zitten. Deze klachten verdwijnen snel. Na het onderzoek kunt u het beste goed drinken. Bij koorts is het belangrijk dat u uw huisarts belt.

De uitslag

Na ongeveer 10 dagen heeft u weer een afspraak op de polikliniek Urologie. De uroloog geeft u dan de uitslag van uw biopsie. Samen bespreekt u of er meer onderzoek of een behandeling nodig is.

Praktische informatie Voor u

Urologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.

Stuurt u een mail? Wilt u daarin ook uw geboortedatum vermelden? Dan weten wij precies om wie het gaat.

Tel.: (050) 524 6920
E-mail: poliurologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.5

  

Specialisme: Urologie Prostaatkanker

Werken aan kwaliteit

Nieuwste technieken

Nieuwe Da Vinci operatierobot bij prostaatoperaties.

Kwaliteit

Vroege MRI maakt soms biopt overbodig.

Service

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.