Voorbereiding
Als voorbereiding op het onderzoek krijgt u van de uroloog 1 tablet antibioticum mee. Het is belangrijk dat u deze tablet 1 uur voor het onderzoek inneemt. Dit is om te voorkomen dat het wondje later ontstoken raakt.
Het is niet verstandig om op uw fiets naar het ziekenhuis te komen. De plek waar we de biopsie doen, is na het onderzoek vaak gevoelig.
Antistolling
Gebruikt u Ascal of Sintrom als antistollingsmiddel? Dan is het belangrijk dat u met uw arts bespreekt wanneer u het beste kunt stoppen met deze medicijnen. Vragen hierover kunt u bespreken met uw huisarts.
Het onderzoek
Met echografie van de prostaat ziet de uroloog precies de goede plek voor de punctie. Dit gebeurt via de anus. Zo wordt ook met een dunne, holle naald uw prostaat aangeprikt. De uroloog neemt verschillende stukjes weefsel weg. Meestal 8 stuks. Het onderzoek kan pijnlijk of onprettig zijn. En duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.
Het prostaatweefsel sturen we daarna naar het laboratorium voor onderzoek. De patholoog onderzoekt of er prostaatkanker aanwezig is. En hoe agressief de prostaatkanker is. Dat geven we aan met de Gleasonscore.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kan het wondje aan de prostaat nog wat nabloeden. Daardoor kan er ook wat bloed in uw urine, ontlasting of sperma zitten. Deze klachten verdwijnen snel. Na het onderzoek kunt u het beste goed drinken. Bij koorts is het belangrijk dat u uw huisarts belt.
De uitslag
Na ongeveer 10 dagen heeft u weer een afspraak op de polikliniek Urologie. De uroloog geeft u dan de uitslag van uw biopsie. Samen bespreekt u of er meer onderzoek of een behandeling nodig is.