Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Pijnbehandelingen

Pijnbehandelingen

Pijn is een ingewikkeld onaangenaam verschijnsel, waarbij naast lichamelijke factoren ook psychische en sociale factoren in meer of mindere mate een rol kunnen spelen. Pijn is persoonlijk. De ene dag zult u meer last hebben dan de andere dag.

Veel voorkomende klachten die de Pijnkliniek kan behandelen zijn:

 • Hoofdpijn;
 • Nekpijn;
 • Pijn in schouder en arm;
 • Rugpijn al dan niet met uitstraling in de benen;
 • Gordelroos (herpes zoster);
 • Complex regionaal pijnsyndroom (sympatische reflexdystrofie);
 • Pijn bij kanker;
 • Chronische pijn na operaties (bv. liesbreuk, borst (mamma) operaties).

Voorbereiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een invasieve pijnbehandeling. Dat betekent dat via een naald medicijnen worden toegediend. In het algemeen zijn deze behandelingen niet extreem pijnlijk. Ze gebeuren onder plaatselijke verdoving. Na de pijnbehandeling mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Zorgt u daarom op die dag van uw behandeling voor begeleiding en vervoer naar huis.

Pijnbehandelingen

Invasieve pijnbehandelingen zijn onder andere de zenuwbehandeling, gewrichtsbehandelingen en pijnbestrijding via een ruggenprik;

 • Zenuwbehandeling (beïnvloeding van de pijngeleiding door de zenuw): De pijnspecialist brengt 1 of meerdere naaldjes bij u in om de betreffende zenuw te behandelen. Voor het bepalen van de juiste plaats wordt vaak een röntgenopname gemaakt. Om te controleren of de naald op de juiste plaats staat, wordt door de punt van de naald elektrische stroom gestuurd. Via de naald(en) kan behalve medicijnen ook stroom als behandeling toegediend worden (een radiofrequente behandeling). De stroom wekt warmte of een elektromagnetisch veld op. Hierdoor is het mogelijk om de prikkels die de pijn veroorzaken te onderbreken of te beïnvloeden. Deze beïnvloeding gebeurt alleen in het gedeelte van de zenuw dat de pijn geleidt. Als met medicijnen ook het deel van de zenuw behandeld wordt dat de spieren aanstuurt, kunnen de spieren tijdelijk verzwakt zijn.
 • Gewrichtsbehandeling: toediening van medicijnen via een dun naaldje dat in het gewricht wordt gebracht.
 • Pijnbehandeling via een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding): toediening van medicijnen via een prik in de rug in het wervelkanaal.

Behandeldag

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van afdeling 3H. U neemt plaats in de wachtruimte. Een assistent van de Pijnpolikliniek haalt u op, begeleidt u naar de behandelkamer en assisteert tijdens de behandeling. De pijnspecialist (dit is een anesthesioloog die zich gespecialiseerd heeft in pijnbehandeling) voert de pijnbehandeling uit. In de behandelkamer gaat u, afhankelijk van de plaats van uw pijn, op uw buik of rug op de behandeltafel liggen.

Met röntgenapparatuur, een echoapparaat of een zenuwstimulator controleert de pijnspecialist allereerst de juiste plek van de behandeling. Dan voert de arts de soort pijnbestrijding uit die met u besproken is tijdens het spreekuur. Een pijnbehandeling duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten.

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling brengt de assistent u naar een rustruimte waar een verpleegkundige u ontvangt. U blijft in het ziekenhuis totdat u geen last meer heeft van eventuele nawerkingen.

Nazorg

Afhankelijk van de behandeling is het mogelijk dat u gedurende enkele uren last heeft van duizeligheid of een doof/slap gevoel in uw arm of been. Dit moet na enkele uren verdwijnen. Het doof/slap gevoel is het gevolg van het toegediende verdovingsmiddel. Verdwijnt dit niet, dan moet u contact opnemen met uw huisarts of met de Pijnpolikliniek. Er kan enige napijn of een toename van de pijn zijn na de behandeling, die enkele dagen kan aanhouden. Bij vragen over de behandeling of over de uitwerking van de behandeling, kunt u contact opnemen met de Pijnpolikliniek. Aanvullend op de pijnbehandeling kan tevens fysiotherapie, oefentherapie of manuele therapie nodig zijn. Soms is ook ondersteuning van een psycholoog zinvol. Vaak zult u een combinatie van behandelingen krijgen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
2 weken
Behandeling
2 weken
Specialisme: Anesthesiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.