Gynaecologie en Verloskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5840
E-mail:
gynaecologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2
Pijnbehandeling bij de bevalling
Een bevalling is pijnlijk. Hoe u deze pijn ervaart, is heel persoonlijk.
Warmte en water ontspant de spieren
Veel vrouwen ervaren het als prettig om tijdens de ontsluitingsfase van hun bevalling onder de douche te staan of in bad te zitten. Het ontspant de spieren en vermindert de pijn. Of een badbevalling ook mogelijk is in uw situatie kunt u bespreken met uw eigen arts of verloskundige.
Als u de pijn niet goed op kunt vangen, kunt u kiezen voor pijnstilling In overleg met de arts of verloskundige kiest u voor een ruggenprik of voor een pijnstillend infuus (Remifentanil).
In het Martini Ziekenhuis zijn beide mogelijkheden van pijnstilling dag en nacht mogelijk.
U krijgt de ruggenprik van de anesthesioloog op de operatieafdeling. U krijgt ook een infuus voor vocht en medicatie en een blaaskatheter om urine op te vangen.Na de ruggenprik houden we de hartslag van uw baby goed in de gaten. Als u volledige ontsluiting heeft, kijken we samen of we de verdoving lager kunnen zetten. Als u de weeën voelt, helpt dat namelijk vaak bij het persen.
Door de ruggenprik heeft u tijdelijk minder tot geen gevoel in uw benen. Soms duurt het even voor de kracht weer goed terug is in uw benen en kunt u direct na de bevalling nog niet goed uit bed komen.
Een pijnstillend infuus kan gegeven worden als het er naar uit ziet dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Deze vorm van pijnstilling wordt op de verloskamers gegeven. Hierbij worden de controles van moeder en kind goed in de gaten gehouden.
Meer informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling vindt u in de folder.