Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PDS (prikkelbare of spastische darm)
  4. Verstopping behandelen
Terug naar bovenliggende pagina

Verstopping behandelen

Folder

Verstopping van de darm kan PDS–achtige klachten geven: opgezette buik, opgeblazen gevoel, buikkrampen en het gevoel de ontlasting moeilijk kwijt te kunnen raken. Als verstopping de oorzaak is, verdwijnen deze klachten volledig na flink laxeren. Vaak blijven de klachten echter bij een lege darm bestaan en berusten deze klachten op een PDS. Voor veel PDS-patienten is dat erg verwarrend. De darmen voelen vol (door het opgeblazen gevoel) maar zijn dat niet. MDL-artsen zien jaarlijks meerdere patiënten die ervan overtuigd zijn dat de darm ernstig verstopt is, maar waarbij de darm in werkelijkheid helemaal leeg is.

Hoe weet ik of mijn buikklachten met verstopping te maken hebben?

Als u daarover twijfelt dan kunt u met uw huisarts bespreken om eenmalig de darm volledig leeg te maken. Dat kan met bijvoorbeeld macrogol: 8 zakjes in 6 uur innemen. Dit effect kan nog versterkt worden door de avond ervoor 2 tabletten bisacodyl 5 mg in te nemen.

Bij echte verstopping zal er veel ontlasting komen en zullen de klachten gedurende enkele dagen over zijn. Bij PDS zal dit laxeren vaak pijnlijk zijn en keren de dag na het laxeren (de darm is dan nog vrijwel leeg) de klachten weer terug op het oude niveau. Als u dit voelt, dan is laxeren voor uw buikklachten niet de oplossing.

Ik heb PDS maar bij verstopping nemen mijn klachten toe

Soms nemen PDS-klachten toe als er meer ontlasting in de darmen zit. Zowel de ontlasting als de gassen die de darmflora maken, veroorzaken drukverhoging in uw darmen wat pijnklachten kan veroorzaken bij PDS.

Het op gang houden van de ontlasting kan in dat geval een gunstig effect hebben. Waak er wel voor dan niet te veel laxeermiddelen te gaan gebruiken omdat hierdoor PDS klachten soms juist toenemen. Bij sommige patienten zijn magnesium hydroxide tabletten als laxeermiddel dan een goede keus.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.