Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PDS (prikkelbare of spastische darm)
  4. Pijnstillers en andere medicijnen
Terug naar bovenliggende pagina

Pijnstillers en andere medicijnen

Folder

Veel patienten hebben gemerkt dat pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen, tramadol) vrijwel geen effect hebben op hun PDS-klachten. Soms veroorzaken ze zelfs extra klachten. Dit komt doordat de pijn van uw ingewanden op een andere manier tot stand komt dan ‘normale’ pijn. In de ingewanden zijn andere ‘pijnreceptoren’ en wordt de pijn door een ander soort zenuwen vervoerd naar uw hersenen waar in andere gebieden de pijnbeleving ontstaat. Gelukkig zijn er medicijnen die wel effect hebben op deze vorm van pijn: antidepressiva. Antidepressiva hebben een dubbele werking, ze kunnen helpen sombere gevoelens te verminderen, maar kunnen ook in een lage dosis bepaalde vormen van ‘niet-normale pijn’ (ingewanden pijn en ‘neuropathische pijn’) verminderen.

Welk type antidepressivum is het beste?

Dat hangt af van bijkomende klachten. Als met name buikpijn op de voorgrond staat dan is Amitriptyline​ de beste keus. Als angst en/of depressie duidelijk aanwezig zijn dan zijn SSRI's (bv citalopram, fluoxetine, paroxetine) effectiever. Wij adviseren om te beginnen met een lage dosis voor het slapen gaan en deze dan in overleg met de huisarts heel langzaam op te bouwen.

Is dit medicijn geschikt voor iedereen?

Dit medicijn is geschikt voor patiënten die geen bezwaar hebben tegen het slikken van medicijnen. Als u bijkomende sombere gevoelens heeft, kan dat een extra reden zijn voor dit medicijn te kiezen. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 1 van de 4 patiënten een gunstig effect merkt. Er is bij deze behandeling een groot placebo effect zodat het lijkt of het bij 75% (3 van de 4 patiënten) werkt. Het effect is vaak pas na 6-8 weken merkbaar. U moet bij deze behandeling dan ook geduld en vertrouwen hebben. Als u merkt dat de antidepressiva werken, adviseren wij om langdurig door te gaan met het slikken van deze medicijnen.

Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar. U kunt er alleen mee starten in overleg met uw huisarts. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een droge mond, slaperigheid en wazig zien. Vaak verdwijnen deze bijwerkingen op de lange termijn. De kosten hangen af van het soort antidepressivum en de dosis die u nodig heeft.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.