Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PDS (prikkelbare of spastische darm)
  4. Pepermuntoliecapsules
Terug naar bovenliggende pagina

Pepermuntoliecapsules

Folder

Hoe werkt dit medicijn?

Pepermuntolie wordt bereid uit de pepermuntplant en bevat het werkzame bestanddeel menthol. De werking wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het verminderen van spierspanning in de darmen (glad spierweefsel). Het werkt zolang u het gebruikt, er treedt geen genezing op. Het is belangrijk dat u alleen pepermuntolie in maagsapresistente capsules gebruikt omdat de menthol anders vrijkomt in de maag en hinderlijke klachten kan geven.

Is dit medicijn voor iedereen geschikt?

Dit medicijn is geschikt voor patiënten die geen bezwaar hebben tegen het slikken van medicijnen en die de capsules zelf kunnen betalen. Pepermuntolie kan brandend maagzuur verergeren en is daarom minder geschikt als u hier veel last van heeft.

Hoe gebruik ik pepermuntoliecapsules?

Wij adviseren u om de eerste week te beginnen met elke dag 1 capsule (van ongeveer 180 mg). De capsule op de nuchtere maag innemen (10-30 minuten voor maaltijd) met een groot glas water. De eerste dagen van de behandeling kunnen de buikklachten tijdelijk toenemen. Indien u na een week geen bijwerkingen heeft, kunt u de dosis langzaam verhogen naar 2 keer per dag 1 capsule of 3 keer per dag 1 capsule. Als er bijwerkingen optreden, kunt u de dosis weer wat verlagen. We adviseren om zeker 4 weken door te gaan en dan pas te beoordelen of het medicijn bij u effect heeft.

Hoe groot is de kans dat dit mij gaat helpen?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2 van de 3 patiënten baat hebben bij het gebruik van pepermuntolie. De helft van dit effect wordt veroorzaakt door het placebo-effect zodat uiteindelijk 1 op de 3 patiënten echt baat heeft bij dit medicijn. Door dit placebo-effect kan het eerst lijken dat het medicijn werkt, maar later komen de klachten toch terug. U kunt dan proberen om met de medicijnen te stoppen.

Hoe snel werken de capsules?

Het effect is vaak al na 1 week merkbaar en het maximale effect wordt na 4 weken bereikt.

Werkt het ook nog na 1 jaar?

Hier zijn helaas nog geen gegevens over. Op dit moment wordt geadviseerd het medicijn maximaal 3 maanden aansluitend te gebruiken.

Hoe weet ik of het werkt?

We adviseren u om vooraf en na afloop uw klachten te meten. Zo kunt u nagaan of dit medicijn u helpt.

Kan ik het zelf of heb ik hulp nodig?

Het medicijn is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en via internet. U kunt het zelf uitproberen.

Zijn er bijwerkingen?

Met name bij hogere doses kunnen bijwerkingen optreden zoals: (verergering van) zuurbranden, branderigheid of jeuk van de anus, hoofdpijn, wazig zien, pepermuntsmaak in de mond, mentholgeur.

Hoeveel kost dit medicijn?

De kosten hangen natuurlijk af van hoeveel capsules u nodig heeft. Eén capsule kost ongeveer €0,25.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.