Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PDS (prikkelbare of spastische darm)
  4. Medische hypnose
Terug naar bovenliggende pagina

Medische hypnose

Folder

Hypnose of trance is een vorm van sterk geconcentreerde aandacht, terwijl u diep ontspannen bent. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: bijvoorbeeld als u diep in gedachten bent tijdens het autorijden, zodat het lijkt of u een stukje hebt overgeslagen. Dit is een vorm van spontane hypnose. Het is niet de vorm van hypnose die je wel eens op TV ziet, waarin de hypnotiseur de controle over u heeft.

Bij Medische hypnose houdt u tijdens de oefeningen de volledige controle over u zelf. Uit veel verschillende onderzoeken is gebleken dat Medische Hypnose bij PDS een gunstig effect kan hebben. Medische Hypnose is anders dan meditatie. Meditatie is net als 'mindfulness' een passief 'zonder oordelen' waarnemen en heeft niet meteen een therapeutisch doel in zich. Dit betekent niet dat meditatie onbedoeld toch enkele therapeutische voordelen kan brengen.

Hoe werkt hypnose?

In de therapie leert u trance of hypnose te benutten om uw klachten aan te pakken. U krijgt oefeningen waarbij u zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl u heel ontspannen bent. Deze gedachtebeelden hebben invloed op de darmwerking. Veel mensen herkennen dit principe uit het volgende voorbeeld: als je alleen maar dénkt aan je lievelingseten, loopt het water al in je mond. De gedachte is voldoende om, in dit geval, uw speekselklieren aan het werk te zetten. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtes is bij hypnose nog vele malen groter.

Omgekeerd weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een aanval van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis zoals een examen. Tijdens de therapie leert u verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die bijdragen aan algehele ontspanning en ontspanning in uw buikgebied. Bovendien leert u anders met stressvolle situaties om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor verkramping en pijn afnemen.

De behandeling is gericht op lichamelijk herstel van de klachten: pijnvermindering, herstel van de stoelgang en het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Is Medische Hypnose voor iedereen geschikt?

In principe is het voor iedereen geschikt, die de bereidheid heeft om Medische Hypnose te ondergaan.

Hoe groot is de kans dat dit mij gaat helpen?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt hypnotherapie een effectieve behandelmethode bij PDS-klachten. Na aftrek van het placebo effect ervaart één op de drie mensen blijvende verlichting van klachten. Sommige mensen ervaren al na een paar sessies verbetering terwijl anderen er langer over doen. De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend. Zelfhypnose oefeningen kunnen nodig zijn om het succes langdurig vast te houden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de verbetering doorzet, zelfs nadat de behandeling is afgerond.

Kan ik het zelf of heb ik hulp nodig?

Voor medische hypnose bij PDS klachten kunt u terecht bij een gespecialiseerde psycholoog die is aangesloten bij de samenwerkende PDS therapeuten. U kunt met uw huisarts of specialist bespreken welke psychologenpraktijken bij u in de buurt medische hypnose aanbieden. Ook kunt u een verwijzing bespreken voor medische hypnose bij één van de psychologen die zijn aangesloten bij het expertisecentrum prikkelbare darm van het Martini Ziekenhuis.

Zijn er bijwerkingen van Medische Hypnose?

Is het veilig? Deze vraag komt meestal door dat wat mensen hebben gezien in films, de media of op sensatie gerichte showhypnose. Mensen doen echter niks vanuit hun waarden en normen tijdens de hypnose wat ook niet buiten de hypnose gedaan zou worden vanuit diezelfde waarden en normen. Het onbewuste voelt dat feilloos aan en beschermt je eerder in zekere zin. Sowieso is werken met hypnose en een daartoe opgeleid hypnotherapeut veilig en wordt door velen als prettig ervaren. Over het algemeen voelt u zich na een hypnose sessie ontspannen.

Wat zijn de kosten van Medische Hypnose?

Hypnotherapie wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Op www.hypnotherapie.nl van de beroepsvereniging NBVH (Nederlandse Vereniging van Hypnotherapeuten), vindt u een overzicht van zorgverzekeraars die hypnotherapie vergoeden. Het beste kunt u hierover zelf navraag doen bij uw zorgverzekeraar. De kosten van een consult verschillen per praktijk. U kunt deze informatie opvragen bij de therapeut in uw regio.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.