Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. PDS (prikkelbare of spastische darm)
  4. Cognitieve gedragstherapie
Terug naar bovenliggende pagina

Cognitieve gedragstherapie

Folder

Gedachten over PDS staan niet op zichzelf. Ze roepen gevoelens op en leiden tot bepaald gedrag. Dat is op zichzelf natuurlijk geen probleem, behalve als uw gedachten over PDS niet kloppen. Om dat laatste gaat het bij cognitieve therapie: het opsporen van niet-kloppende gedachten over uw PDS of de gevolgen van uw PDS.

Stel dat u zou denken ‘mijn vrienden vinden mij een spelbreker als ik op het laatste moment afzeg’. Dan zorgt dat voor een negatief gevoel en is het gevolg mogelijk dat u de volgende keer liever niet meer mee uitgaat. In zo'n geval loont het om na te gaan of u goede redenen heeft voor uw gedrag. Anders gezegd: of uw gedachten eigenlijk wel kloppen. Immers, als blijkt dat de gedachte niet klopt, dan is de weg vrij om uw gedrag te veranderen.

Wat houdt cognitieve gedragstherapie in?

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. U krijgt oefeningen om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Na een tijdje merkt u dat het inderdaad mogelijk is om anders tegen allerlei dingen aan te gaan kijken doordat u de dingen anders doet. U merkt dat dat een hele opluchting kan zijn.

Wilt u meer weten over cognitieve gedragstherapie? Kijk dan op de website van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt). Of bekijk het filmpje.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Is cognitieve gedragstherapie geschikt voor iedereen?

Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk bewezen behandeling bij veel psychische problemen, zoals angsten, depressie, verslavingen en meer. Het geldt volgens de officiële richtlijnen voor veel psychologische aandoeningen als behandeling van eerste keus, wanneer de aandoening zelf of de gevolgen ervan het normale leefpatroon erg verstoren. In principe is de therapie geschikt voor iedereen. Soms is medische hypnose een beter idee.

Hoe groot is de kans dat het werkt?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten duidelijk minder klachten heeft. Een deel van dit effect wordt veroorzaakt door het placebo-effect zodat uiteindelijk 1 op de 3 patiënten er echt baat bij heeft. Van de volwassenen bemerkt iets minder dan de helft nog effect na 1 jaar. Er zijn geen nadelige bijwerkingen bekend.

Kan ik het zelf of heb ik hulp nodig?

Om een goede start en de kans op succes zo groot mogelijk te maken, adviseren wij begeleiding door een psycholoog. Uw huisarts kan u verwijzen naar een psycholoog in uw regio die cognitief gedragstherapeutisch georiënteerd is. 

Wat zijn de kosten van cognitieve gedragstherapie?

Cognitief gedragstherapeuten zijn werkzaam binnen de hele geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zij zijn vaak psycholoog, psychotherapeut of psychiater en werken bij psychiatrische instellingen, in een vrijgevestigde praktijk, in veel gezondheidscentra en op diverse andere plaatsen. U heeft een verwijzing van de huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u meer vertellen over de hoeveelheid behandelingen die vergoed worden.

Is de behandeling voor mij effectief?

Om beter zicht te krijgen op de ernst van uw klachten, zijn er klachtenscores ontwikkeld. Dat zijn formulieren waarop u zelf invult hoe het met u gaat. Zo kunt u zien of de behandeling voor u effectief is. Gebruik bijvoorbeeld het IBS-SSS-formulier.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.