Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Botontkalking is een proces dat in de loop van een aantal jaren plaatsvindt. Meestal merkt u hier eigenlijk niets van, tot het moment dat u een bot breekt. 

Boven de leeftijd van 60 jaar komt osteoporose bij 1 op de 3 vrouwen en bij 1 op de 7 mannen voor.

Risicofactoren

De risicofactoren voor osteoporose zijn onder andere:
één van uw ouders heeft een gebroken heup gehad. Osteoporose kan een erfelijkheidsfactor hebben;

  • u heeft voor uw lengte een te laag lichaamsgewicht of u bent lichter dan 60kg;
  • u heeft maandenlang weinig lichaamsbeweging gehad;
  • u gebruikt(e) bepaalde medicijnen zoals Prednisolon of ontstekingsremmers;
  • u heeft een tekort aan calcium en/of vitamine D.

Daarnaast vergroten bepaalde aandoeningen de kans op osteoporose. Denk bijvoorbeeld aan:

  • tekort aan geslachtshormonen bijvoorbeeld door een vroege overgang;
  • afwijkingen van de schildklier of bijschildklier;
  • u heeft een darmaandoening waardoor de opname in de darm is verminderd, bijvoorbeeld coeliakie;
    een vorm van reuma.
  • de kans dat iemand osteoporose heeft neemt toe bij een botbreuk na het 50e levensjaar.

Behandeling

De gevolgen van botbreuken, die door osteoporose kunnen ontstaan, zijn ingrijpender dan u wellicht zou denken. Botbreuken genezen op latere leeftijd veel minder snel dan bij jonge mensen. De pijnklachten houden langer aan en de bewegingsvrijheid kan duidelijk worden belemmerd.

Osteoporose is een aandoening die goed behandeld kan worden. Hierdoor kan het risico op het opnieuw ontstaan van breuken in de toekomst verminderd worden.

De behandeling van osteoporose bestaat uit het gebruik van medicijnen en het in acht nemen van een aantal leefregels. Het is belangrijk deze medicijnen op de aangegeven tijdstippen in te nemen. Daarnaast is het belangrijk om de aanwijzingen in de bijsluiter goed op te volgen.

Medicijnen

Als u osteoporose heeft, kan uw arts u bisfosfonaten voorschrijven. Deze medicijnen hechten zich aan het botoppervlak en maken de cellen die het bot afbreken, minder actief. Cellen die het bot opbouwen, krijgen daardoor meer kans. Bisfosfonaten gaan botverlies tegen en verhogen de botdichtheid.

Een ander medicijn dat kan worden voorgeschreven is Vitamine D, al dan niet in combinatie met calcium. U krijgt daarvoor vaak een kauwtablet of een sachet met bruispoeder voorgeschreven. Deze mag u niet gecombineerd met het bisfosfonaat innemen.

Pijnbestrijding

Botontkalking kan gepaard gaan met (periodes) van pijn. Ga voor uzelf na wanneer u pijnklachten heeft en in welke mate. Om pijnklachten bij uw arts duidelijk te maken kan het handig zijn de pijnklachten een periode bij te houden in een dagboekje. Noteer wanneer u pijn hebt en geef de mate van pijn aan met een rapportcijfer (0=geen pijn 10= de ergst denkbare pijn).

Pijn bestrijden kan met medicijnen. Als eerste middel wordt vaak gekozen voor paracetamol in combinatie met een NSAID (een niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstiller). Als dit onvoldoende effect heeft zijn er nog vele andere middelen voor effectieve pijnbestrijding. Samen met uw arts is het soms een zoektocht om tot de juiste medicatie te komen. Ook zijn er gespecialiseerde pijnpoliklinieken.

Leefregels

Naast de behandeling met medicijnen zijn er vijf belangrijke leefregels die van belang zijn voor patiënten met osteoporose. Deze leefregels worden hieronder kort genoemd en toegelicht:

  • Eet gezond en zorg ervoor dat u voldoende calcium binnen krijgt.
  • Ga regelmatig naar buiten want onder invloed van de zon wordt vitamine D aangemaakt.
  • Wees matig met alcohol, koffie, zout en stop met roken.
  • Beweeg regelmatig en begin daar zo jong mogelijk mee.
  • Voorkom vallen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
5 weken
Specialisme: Geriatrie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.