Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Omleidingsoperatie bij een afgesloten bekkenslagader

Omleidingsoperatie bij een afgesloten bekkenslagader

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een omleidingsoperatie (bypassoperatie) bij een afgesloten bekkenslagader. U verblijft gemiddeld 3-5 dagen in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Binnen 1 week na uw bezoek aan de vaatchirurg neemt de Opnameplanning contact met u op over de operatiedatum.

Voor de operatie wordt u uitgenodigd voor het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog. U wordt op de dag voor de operatie om 11.00 uur opgenomen op verpleegafdeling Chirurgie voor een opnamegesprek met de verpleegkundige en de co-assistent. Heeft u nog vragen, dan kunt u die dan stellen. 

Neemt u op de dag van de opname uw medicijnen, nachtkleding, toiletspullen en comfortabele kleding mee naar het ziekenhuis.

Opname

Op de dag van de opname meldt u zich bij de informatiebalie in de centrale hal. Vervolgens gaat u naar Verpleegafdeling Chirurgie. Hier volgt een opnamegesprek met een verpleegkundige en een co-assistent.

Operatie

De anesthesioloog geeft u de verdoving die met u is afgesproken. Dan volgt de operatie. Omdat bij u sprake is van een afsluiting van de bekkenslagader, maakt de chirurg een omleiding van de liesslagader aan de niet aangedane zijde naar de liesslagader aan de aangedane zijde.

De chirurg maakt een incisie in de lies en legt zo de liesslagader aan de niet aangedane zijde vrij. Daarna maakt de chirurg de liesslagader aan de aangedane zijde vrij. Vervolgens legt de chirurg tussen beide slagaderen een omleiding (bypass) aan met een kunststof bloedvat, zodat het bloed weer naar de lies aan de aangedane zijde kan stromen. Dit noemen we een cross-over bypassoperatie. De operatie duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer voor een korte observatieperiode. Wanneer alle controles in orde zijn en uw conditie dat toelaat, brengt de verpleegkundige u in bed terug naar de Verpleegafdeling Chirurgie. Wanneer geen complicaties optreden, kunt u meestal na 3-5 dagen weer naar huis.

Controle

U komt 6 weken na de operatie ter controle terug op de polikliniek Chirurgie.

Complicaties

Geen enkele chirurgische ingreep is zonder risico’s. Ook bij een omleidingsoperatie is de kans op algemene complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose en afhankelijk van uw algemene lichamelijke toestand een longontsteking of hartinfarct. Daarnaast kunnen bij een operatie aan de slagaderen naar de benen specifieke complicaties optreden, zoals nabloedingen, wondinfecties, stoornissen in de wondgenezing en zenuwletsels.

Wanneer vóór de operatie bij u sprake was van een zeer ernstige doorbloedingsstoornis, kan na het herstel van de bloedtoevoer naar het been een zogenoemd compartimentsyndroom optreden: vrij kort na de operatie treedt dan een sterke zwelling van het been op. Door die zwelling komen de spieren in het onderbeen zo onder spanning te staan dat dit een bedreiging voor het been vormt. De enige remedie is het direct openen van de huid en diepere lagen van het been (fasciotomie). De grote wonden die hierdoor ontstaan, zal de chirurg later alsnog sluiten als de spanning weer van de weefsels af is.

U mag er op rekenen dat uw behandelaar er alles aan zal doen om dergelijke complicaties te voorkomen.

Versie: juli 2020

Praktische informatie Voor u

Vaatchirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6950
Routenummer: 0.3

Verpleegafdeling Chirurgie:

Tel.: (050) 524 6464
Routenummer: 4.6

Specialisme: Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.