Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Nierfunctievervangende therapie

Nierfunctievervangende therapie

Bij uw familielid of naaste is geconstateerd dat zijn of haar nieren (tijdelijk) onvoldoende functioneren. Hierdoor is het noodzakelijk de functie van de nieren (tijdelijk) over te nemen. Dit gebeurt met nierfunctievervangende apparatuur en heet hemodialyse.

Het onvoldoende functioneren van de nieren kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak op de IC is onvoldoende doorbloeding van de nieren bij sepsis (een ernstige infectie). De intensivist licht de contactpersoon hierover uitgebreid in.

Behandeling

Door de verminderde doorbloeding beschadigen de cellen in de nieren, waardoor ze niet goed meer werken. De patiënt produceert minder of geen urine en afvalstoffen worden niet of onvoldoende uit het lichaam verwijderd. Om de afvalstoffen en het vocht uit het lichaam te kunnen verwijderen, is het toepassen van hemodialyse (bloedzuivering) noodzakelijk.

Op de afdeling Intensive Care worden twee verschillende dialysetechnieken toegepast: intermitterende hemodialyse en continue hemofiltratie. De intensivist heeft met uw familielid of naaste of met de contactpersoon besproken welke behandeling van toepassing is. 

Beloop

In de meeste gevallen duurt het minimaal enkele weken voordat de nierfunctie weer hersteld is en de nieren weer volledig werken. Als de nierfunctie tevoren al verminderd was, is de kans op herstel van de nierfunctie kleiner. Zodra de situatie verbetert wordt uw familielid/naaste steeds minder afhankelijk van het dialyseapparaat. Dit is onder meer te zien aan de bloed- en urine uitslagen en of het plassen weer op gang komt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Intensive Care (verpleegafdeling)
Bezoek is op de IC de hele dag mogelijk. Dit gaat in overleg met de IC-verpleegkundige.
Tel.: (050) 524 6540. Bij vragen kunt u altijd bellen, u wordt doorverbonden met de verpleegkundige op de kamer van uw familielid/naaste.
Routenummer: 3.3

Specialisme: Intensive Care

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.