Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Myoview in rust

Myoview in rust

Beoordeling doorbloeding hartspier in rust. Dit doen we door onderzoek met licht-radioactieve stoffen. Het onderzoek duurt ongeveer 75 min.

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Het is belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

 • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen.
 • bepaalde aandoeningen heeft.
 • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Het is noodzakelijk dat u onderstaande regels opvolgt, anders kan het onderzoek niet doorgaan.

 • U moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf middernacht (24.00 uur) niets meer mag eten of drinken (ook geen water).
 • Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen na uitdrukkelijke toestemming van de behandelend specialist. Andere medicijnen mag u op de dag van het onderzoek met water innemen.
 • Als u insuline gebruikt, mag u 2/3 van de normale ochtenddosis spuiten en daarna één beschuit of boterham eten met jam of mager beleg. Neemt u wel uw eigen insuline mee naar de afdeling.
 • Als u diabetespatiënt bent en hiervoor tabletten gebruikt, moet u vanaf middernacht (24.00 uur) wel nuchter blijven. U mag de tabletten pas na het eerste gedeelte van het onderzoek innemen.
 • Neemt u twee boterhammen met kaas of ander vet beleg en iets te drinken mee naar het onderzoek.

Let op

Het kan gebeuren dat u voor uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde constateert dat u zwanger bent of denkt te zijn. We verzoeken u dringend dit tijdig door te geven, in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Wanneer u borstvoeding geeft, moet u dit 4 uur staken vanaf het moment van toediening van de radioactieve stof. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Wanneer u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Onderzoek

Het onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van uw hartspier in rust. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

Voor dit onderzoek krijgt u een licht-radioactieve vloeistof via een infuusnaaldje in een ader in uw arm gespoten. De radioactieve stof moet na toediening ongeveer één uur inwerken. U kunt dan weer plaatsnemen in de wachtkamer om uw boterhammen op te eten en iets te drinken. Van de medische nucleair werker krijgt u bovendien een reep chocolade om op te eten. Dit voorkomt opstapeling van de radioactiviteit in de lever en galblaas. Na ongeveer een uur worden de foto’s genomen. U ligt dan op een onderzoeksbed waarbij de camerakoppen op borsthoogte stapsgewijs om u heen draaien. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. U kunt op eigen gelegenheid naar huis en u mag gewoon eten en drinken. De hoeveelheid straling is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. Afgezien van de injectie merkt u niets van de ingespoten radioactieve vloeistof.

Leefregels

 • Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 24 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.
 • Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan zo weinig mogelijk op schoot gedurende de eerste twaalf uur na het onderzoek i.v.m. nog aanwezige straling.
 • Drink na het onderzoek zoveel mogelijk water.
 • U kunt uw werkzaamheden zonder problemen hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.