Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. MRI-scan prostaat

MRI-scan prostaat

In overleg met uw arts maakt u een afspraak voor een MRI-scan van de prostaat. Dat kan zijn omdat de arts bij uw klachten zeker wil weten dat het niet om prostaatkanker gaat. Of omdat we bij vastgestelde prostaatkanker willen weten wat het stadium is. We willen u daarom zo snel mogelijk duidelijkheid kunnen geven. Soms nemen we tijdens de scan ook wat weefsel weg.

Voorbereiding

Met een MRI-scan kunnen onze specialisten uw prostaat nog veel beter bekijken dan met echografie. Ook kunnen we de organen in de buurt van uw prostaat zien. Zoals lymfeklieren en uw bekken. Bij een MRI ligt u in een MRI-scanner. De scanner maakt met radiogolven en een magnetisch veld afbeeldingen van delen van uw lichaam. Het magneetveld en de radiogolven zijn niet schadelijk voor uw lichaam. Er worden geen röntgenstralen gebruikt.
Voor het maken van een MRI is het belangrijk dat u zich voorbereid. Zo mag u tijdens het onderzoek geen piercing dragen, omdat de magneet hier erg sterk aan zou trekken. Ook als u metalen onderdelen of metaalsplinters in uw lichaam heeft, moet u dat aan de afdeling Radiologie doorgeven.

Soms kan een MRI niet worden gedaan. Bijvoorbeeld bij een ICD, niet compatibele pacemaker of andere geïmplanteerde apparaten. De afdeling Radiologie kan uw vragen hierover beantwoorden.
Alles wat u moet weten over het maken van een MRI in het Martini Ziekenhuis leest u in de folder MRI-scan.

MRI-scan vóór biopsie

Uw arts kan een MRI-scan van uw prostaat aanraden, nog voordat u een prostaatbiopsie heeft gehad. Als op de MRI geen afwijkingen te zien zijn, kunnen we zo een onnodige prostaatbiopsie voorkomen. Als we wel een mogelijke tumor zien, prikken we die vervolgens aan. De MRI-beelden helpen dan op precies de juiste plek een stukje weefsel af te nemen voor onderzoek.

Soms kunnen we een tumor in de prostaat niet goed zien op een MRI. Ook kunnen een prostaatontsteking of een goedaardige prostaatvergroting erg op prostaatkanker lijken. Een prostaatbiopt geeft dan altijd volledige zekerheid over wat er aan de hand is.

MRI-scan na biopsie

Met een prostaatbiopt is vastgesteld dat u prostaatkanker heeft. Het is belangrijk om duidelijkheid te hebben over het stadium van de ziekte. Daarom maken we een MRI-scan. De MRI-scan helpt de uroloog om samen met u de beste behandeling te kiezen.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Prostaatkanker Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.