Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. MRI-scan bij borstkanker

MRI-scan bij borstkanker

U krijgt een MRI-scan in het Martini Borstcentrum. We doen dit onderzoek om uw borst te onderzoeken op afwijkingen bij bijvoorbeeld borstkanker. Met een MRI maken we afbeeldingen van het weefsel van uw borsten. Zo kunnen we goed zien wat er aan de hand is.

De MRI-scan zal vast spannend zijn voor u. Daarom vertellen we u graag wat u kunt verwachten. Ook is het belangrijk dat u leest wat u van tevoren vast thuis kunt doen.

Voorbereiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak voor een MRI-scan van uw borsten. MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. MRI is een manier van onderzoeken waarbij we afbeeldingen van uw lichaam maken. Dat doen we met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Deze radiogolven zijn niet schadelijk voor u. En we gebruiken geen röntgenstraling.
U leest hier wat belangrijk is om te weten. Zo gaat u goed voorbereid naar uw afspraak .

Geen make-up of metalen

De MRI-magneet is heel sterk en trekt hard aan losse metalen deeltjes. Daarom is het belangrijk dat u:

  • Op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak gebruikt. Hier zitten namelijk kleine metaaldeeltjes in;
  • Een piercing of sieraden voor het onderzoek verwijdert;
  • Op tijd overlegt met uw arts, als u metalen delen in uw lichaam heeft. Denk aan protheses, plaatjes of schroeven in uw gewrichten;
  • Op tijd overlegt met uw arts als u een van de volgende medische apparaten draagt: een pacemaker, een ICD, een inwendige gehoorprothese, een inwendige insulinepomp, een neurostimulator of een gebitsprothese met een magnetische sluiting. Die apparaten werken dan niet meer goed.

Claustrofobie

Als u bang bent in kleine ruimtes (claustrofobie) kan het gebruik van rustgevende medicijnen verstandig zijn. Overleg dit alvast met uw arts. Let er dan wel op dat u misschien na het onderzoek niet zelf naar huis mag rijden.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, doen we tijdens de eerste 3 maanden liever geen MRI-onderzoek. Dat doen we alleen als het echt nodig is. Het is niet bekend of een MRI-scan schadelijk is voor uw ongeboren kind. Maar voor de zekerheid gaan we hier voorzichtig mee om.

Vragenlijst

U krijgt ter voorbereiding op de MRI-scan een vragenlijst thuisgestuurd. We vragen u deze helemaal ingevuld mee te nemen naar uw afspraak. Als u bij het invullen vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Borstcentrum .

15 minuten voor uw afspraak melden

Wij vragen u zich 15 minuten voor uw afspraak te melden in het Martini Borstcentrum . Dan bent u zeker op tijd voor uw onderzoek. Als u toch te laat komt, kan het zijn dat we u die dag niet meer kunnen onderzoeken.

Onderzoek

U komt voor een MRI-scan naar het Martini Borstcentrum . U meldt zich bij de balie en neemt plaats in de wachtkamer. De radiodiagnostisch laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat u zich uitkleedt. Uw onderbroek en hemdje mag u aanhouden. Een beha niet. Van de laborant krijgt u een kamerjas om te dragen naar de onderzoeksruimte. Sieraden, brillen en gehoorapparaten laat u in de kleedruimte achter.

MRI-scan

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De radiodiagnostisch laborant schuift deze tafel langzaam een tunnel in. De tunnel is verlicht, en open aan de voor- en achterkant.

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen tijdens de MRI-scan. Bewegingen maken de beelden namelijk minder duidelijk. U hoort tijdens de scan een kloppend, tikkend geluid. Steeds in stukjes van een paar minuten. Het geluid verschilt iedere keer in sterkte en snelheid.

Eigen muziek via koptelefoon

Om het geluid van de MRI wat te dempen krijgt u een koptelefoon op. Door de koptelefoon kunt u naar uw eigen muziek of de radio luisteren. Dat is wel zo prettig. Geef uw meegenomen CD voor de start van het onderzoek aan de laborant. Of vertel ons naar welke radiozender u graag luistert.

Contact met de laborant

De radiodiagnostisch laborant bestuurt de MRI-scan vanuit een ruimte naast de onderzoeksruimte. Via een intercom kunt u tijdens het hele onderzoek contact houden met de laborant. Ook kan de laborant u zien door een raam. Bij nood kunt u op een alarmknop drukken, die u in uw hand houdt tijdens het onderzoek.

Als het onderzoek klaar is, schuift de laborant de onderzoekstafel weer uit de tunnel. U kunt dan uw kleding weer aantrekken.

Gebruik van contrastmiddel

Soms is het nodig om contrastmiddel te gebruiken. Via een infuus in uw arm komt de vloeistof in uw lichaam. Door het gebruik van een contrastvloeistof kan de radioloog uw organen nog beter zien.

Voor het onderzoek is soms nog niet bekend of contrastmiddel nodig is. De radioloog kan dat ook tijdens het onderzoek pas besluiten.

Tijdsduur

Een MRI-onderzoek duurt 30 minuten tot 1,5 uur. Dit hangt af van het onderzoek dat de arts voor u heeft aangevraagd.

Uitslag

De radioloog geeft de uitslag van uw onderzoek door aan uw arts. U ontvangt daarna de uitslag van uw eigen arts. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Borstcentrum.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.