Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. MRCP

MRCP

U heeft samen met uw arts besloten een MRCP te laten maken. Dit is een MRI-scan van uw galwegen of alvleesklier. Hierbij gebruiken we geen röntgenstraling, maar een sterke magneet en radiogolven. Deze techniek is niet schadelijk voor u. Soms is contrastvloeistof nodig om een nog duidelijker beeld te krijgen. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Voorbereiding

Let op
  • Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig, omdat de MRI-magneet zeer sterk is en zodoende losse metalen voorwerpen met grote snelheid kan aantrekken. Voorbeelden van voorwerpen die met schadelijke gevolgen verplaatst kunnen worden zijn metalen vaatclips, kogels en metaalsplinters. Heeft u metalen voorwerpen in uw lichaam neem dan contact op met de afdeling radiologie.
  • In een aantal situaties is het niet mogelijk om een MRI-scan te laten maken. Patiënten met een niet-compatibele pacemaker, een ICD, een inwendige gehoorprothese, een inwendige insulinepomp, een neurostimulator of een gebitsprothese met magnetische sluiting komen niet in aanmerking voor een MRI-scan. De werking van deze apparaten gaat verloren.
  • Bij zwangerschap wordt tijdens de eerste 3 maanden MRI-onderzoek vermeden, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Hoewel er geen schadelijke effecten op het ongeboren kind bekend zijn, zijn wij voor alle zekerheid terughoudend met dit onderzoek.
  • Als u last heeft van claustrofobie (bang in kleine ruimtes), dan is het verstandig rustgevende medicatie via uw behandelend specialist of de huisarts te regelen.
  • In verband met het sterk magnetisch veld waarmee wordt gewerkt, mogen er geen metalen of magnetische voorwerpen in de onderzoeksruimte worden meegenomen. Deze blijven achter in de kleedruimte.
  • Gebruik op de dag van het onder zoek geen make-up of haarlak, hier zitten kleine metaaldeeltjes in. As u een piercing heeft, verwijdert u deze dan voor het onderzoek. Vindt het onderzoek voor 13.00 uur plaats, dan moet u nuchter naar het onderzoek komen. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. Vindt het onderzoek na 13.00 uur plaats, dan mag u voor 8.00 uur een licht ontbijt nemen. Dit houdt in een kopje thee en een beschuit zonder boter of beleg. U mag alleen nog noodzakelijke medicijnen innemen met een beetje water of thee. Als u diabetes heeft, mag u uw medicatie gebruiken en indien nodig iets eten. U mag ook niet roken of kauwgom kauwen voor of na 13.00 uur.
Vragenlijst

U krijgt ter voorbereiding op de MRI-scan een vragenlijst thuis gestuurd. Deze neemt u volledig ingevuld mee op de dag van het onderzoek. Als u vragen heeft over de vragenlijst, kunt u vooraf contact opnemen met de afdeling Radiologie.

In de folder leest u alles wat u moet weten over de voorbereidingen en het onderzoek zelf.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.