Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Minischroeven plaatsen

Minischroeven plaatsen

In verband met een standsafwijking van uw gebit krijgt u een orthodontische behandeling. Om bepaalde krachten uit te kunnen oefenen op het gebit is het nodig minischroeven in uw kaak te plaatsen. In overleg met de orthodontist en de MKA-chirurg heeft u een afspraak voor deze ingreep op de polikliniek Mond-Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA).

Voorbereiding

Op de dag van de ingreep gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan het plaatsen van de schroef of schroeven geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts.

Een minischroef is een kleine schroef met een lengte van 8 tot 10 millimeter die op verschillende plaatsen in uw onder- en bovenkaak aangebracht kan worden. Het uiteinde van de minischroef steekt uit de kaak in de mond. Aan het uiteinde van een schroef kan de orthodontist een orthodontische draad of elastiekjes bevestigen.

Ingreep

Als de verdoving is ingewerkt, brengt de chirurg op de gewenste plaats(en) een minischroef in het kaakbot aan. Soms boort de chirurg hiervoor eerst een klein gaatje, maar vaak is dat niet nodig. Ook het tandvlees hoeft niet los te worden gemaakt. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten, bij het plaatsen van meerdere schroeven iets langer. U mag daarna meteen naar huis.

Na de ingreep

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies voor het gebruik van de pijnstiller. Het is belangrijk om de eerste tablet uiterlijk 1 uur na de ingreep in te nemen.

Mondverzorging

Voor een goede genezing van de wond is het van belang dat u de mond goed schoonhoudt. U mag uw gebit gewoon poetsen na de behandeling. In de buurt van de minischroef moet u uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf de eerste dag na de ingreep kunt u de mond 2 tot 3 maal daags spoelen met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U krijgt van de MKA-chirurg een recept voor het mondspoelmiddel. U kunt met spoelen doorgaan tot u weer normaal durft te poetsen. Zolang de minischroeven in uw mond aanwezig zijn, moet u ze mee poetsen bij het tanden poetsen.

Nazorg

Na het aanbrengen van minischroeven moet u rekenen op gemiddeld 1 tot 3 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Normaal gesproken zal geen zwelling optreden. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal en stopt vanzelf. Als de bloeding niet vanzelf stopt, of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken.

Het is belangrijk dat de minischroeven binnen 3 weken na het inbrengen door de orthodontist worden verbonden met uw beugel. Als u daar nog geen afspraak voor heeft, neem dan contact op met uw orthodontist. Wanneer de minischroeven niet meer nodig zijn voor uw orthodontische behandeling, mogen ze verwijderd worden. Meestal doet vaak de orthodontist dat. U hoeft daar normaal gesproken niet voor verdoofd te worden.

Complicaties

Complicaties bij het plaatsen van een minischroef komen nauwelijks voor. Wel kan het af en toe gebeuren dat een minischroef losgaat. Deze moet dan vaak verwijderd worden. Zo nodig kan er weer een nieuwe schroef worden geplaatst. 

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
10 weken
Behandeling
12 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.