Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Middenoorontsteking opruimen

Middenoorontsteking opruimen

Een operatie onder narcose waarbij de KNO-arts de ontsteking in het middenoor opruimt. Er zijn meerdere technieken mogelijk.

Voorbereiding

In overleg met de keel-, neus- en oorarts maakt u een afspraak voor het opruimen van een ontsteking in het middenoor. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer onder algehele narcose. Er zijn meerdere operatietechnieken mogelijk. Uw KNO-arts heeft met u besproken welke techniek voor u geschikt is. U verblijft gemiddeld 3 dagen op de verpleegafdeling KNO.

Via de Opnameplanning ontvangt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis en daarop afgestemd wordt een afspraak gemaakt voor het preoperatief spreekuur (voorbereiding op de operatie). U bezoekt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). Hij/zij neemt met u een aantal vragen door over uw gezondheid en doet zo nodig een kort lichamelijk onderzoek.

Eventueel volgt aanvullend onderzoek. Vervolgens bespreekt u met de intakeverpleegkundige uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis. Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. ’s Ochtends neemt u wel met een slokje water de medicijnen in die u eventueel op voorschrift van de anesthesioloog moet gebruiken. U meldt zich in de centrale hal bij de receptie.

Na het intakegesprek bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie. Indien u aan 1 oor wordt geopereerd, markeert de verpleegkundige de te opereren kant met een stift of sticker. Ongeveer 1 uur voor de operatie kleedt u zich uit. U trekt een operatiejasje en sokken aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

Operatie

Op de operatieafdeling start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm, dit is een naald met daaraan een slangetje, voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Zo nodig wordt uw haar achter het oor weggeschoren.

De KNO-arts voert de operatie uit via de gehoorgang, via een snee achter de oorschelp of via een combinatie van beide toegangswegen. Voor het schoonmaken van het middenoor (mastoïdectomie) kan het nodig zijn een deel van de gehoorbeenketen te verwijderen, zodat voldoende ruimte ontstaat om de ontsteking op te ruimen (radicale mastoïdectomie). De uitgenomen gehoorbeentjes (of delen daarvan) kunnen vaak weer worden gebruikt om het gehoor te verbeteren, soms in dezelfde operatie (retro-tympanoplastiek), meestal in een later stadium. Soms is herstel van het trommelvlies nodig. Na afloop van de ingreep krijgt u een oorverband of pleisterverband. De operatie duurt ongeveer 60 tot 180 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer), waar u enkele uren verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Terug op uw kamer mag u normaal eten en drinken. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Die eerste dag heeft u bedrust. Na de operatie mag u de neus niet snuiten.

Mogelijk bent u na de operatie wat duizelig. Daarom gaat u de dag na de operatie rustig aan mobiliseren, de eerste keer onder begeleiding. Op die dag verwijdert de verpleegkundige in overleg met de arts ook uw oorverband. Eventueel mag u diezelfde dag naar huis, anders de tweede of derde dag na de operatie. Uw ontslag is afhankelijk van uw conditie en de afspraak met uw KNO-arts.

Nazorg

Gedurende 2 weken kunt u last hebben van slecht(er)horendheid. Bij pijn mag u Paracetamol nemen. Tot de eerstvolgende controle mag u uw neus niet snuiten en uw oor mag niet nat worden. De eerste 3 weken na de operatie mag u niet sporten en geen zwaar werk doen.

Via het secretariaat krijgt u een controleafspraak op de polikliniek KNO. Na een schoonmakende ooroperatie blijft nog enige tijd poliklinische controle nodig; de duur en de frequentie wisselen per patiënt. In enkele gevallen blijft regelmatige controle noodzakelijk om achterblijvend oorsmeer te verwijderen.

Complicaties

Een middenooroperatie kan complicaties geven, maar die komen zelden voor. Er is een zeer gering risico op blijvend gehoorverlies. Soms treden evenwichtsstoornissen op, omdat het evenwichtsorgaan in het operatiegebied ligt. Deze verdwijnen meestal in de loop der tijd.

Er bestaat een kleine kans op beschadiging van de door het middenoor lopende aangezichtszenuw die voor de gelaatsexpressie van het aangezicht zorgt (mimiek). Hierdoor kan een halfzijdige aangezichtsverlamming ontstaan. Dan is een nieuwe operatie nodig met eventueel een zenuwtransplantatie. Ook de smaakzenuw die door het middenoor loopt, kan gedeeltelijk of geheel beschadigd raken. Hierdoor ontstaat een tijdelijke smaakstoornis, die zich geleidelijk aan (binnen enkele weken tot 6 maanden) herstelt.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.