Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Mictiecystografie (MCU) bij kinderen

Mictiecystografie (MCU) bij kinderen

Met dit onderzoek gaan we na of bij uw kind urine vanuit de blaas terugloopt naar de nieren tijdens blaasvulling, bij een gevulde blaas en tijdens het legen van de blaas.

Voorbereiding

U heeft een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek voor uw kind. Nucleair geneeskundig onderzoek is een vorm van onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof aan uw kind en het uitvoeren van het onderzoek bij uw kind. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Bijzonderheden

Als uw kind medicijnen gebruikt, mag hij of zij daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk heeft gezegd.

Heeft u uw behandelend arts verteld?

  • Of uw kind allergisch (overgevoelig) is voor bepaalde geneesmiddelen?
  • Of uw kind bepaalde aandoeningen heeft?

Mictiecystografie (MCU)

Dit onderzoek wordt uitgevoerd om na te gaan of bij uw kind urine vanuit de blaas terugloopt naar de nieren tijdens blaasvulling, bij een gevulde blaas en tijdens het legen van de blaas.

Voorbereiding onderzoek

Uw kind mag gewoon eten en drinken. Ongeveer een uur voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt een katheter ingebracht op de verpleegafdeling Kinderen. Voor het inbrengen krijgt uw kind mogelijk een medicijn toegediend om het onaangename gevoel te verminderen.

Onderzoek

Via de katheter loopt langzaam een licht radioactieve vloeistof de blaas in. Als de blaas vol is, stopt de toediening van de vloeistof. Gelijktijdig met het vullen van de blaas worden er foto’s gemaakt. Uw kind ligt daarbij op een onderzoeksbed met een camera onder het bed.

Na de eerste serie foto’s gaat uw kind van het bed af. De laborant vraagt vervolgens of hij of zij op een (mobiel) toilet wil gaan zitten. Deze staat voor de camera. De katheter wordt verwijderd en de laborant vraagt aan uw kind om te gaan plassen. Er worden nu weer foto’s gemaakt.

Bij kinderen die niet zindelijk zijn wordt een zakje aan de katheter gekoppeld, zodat de blaas leeg kan lopen. Tijdens het leeglopen worden foto’s gemaakt, terwijl uw kind op het onderzoeksbed ligt.

Het maken van de foto’s duurt 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt uw kind weinig hinder. Na die tijd mag uw kind ook weer gewoon eten en drinken. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of huisarts. De hoeveelheid straling die gebruikt wordt, is gering en verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen en het gebruik ervan is dan ook medisch verantwoord.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Nucleaire geneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.