Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Melanoom (zorgpad)

Melanoom (zorgpad)

Zorgtraject bij een melanoom. Behandeling en onderzoek vindt plaats op de polikliniek Dermatologie, Chirurgie of Plastische chirurgie.

Voorbereiding

Als bij u een verdenking op huidkanker bestaat, verwijst uw huisarts u door naar het ziekenhuis. U doorloopt een speciaal opgezet zorgpad van onderzoeken en behandelingen. In dit traject sluiten uw afspraken zoveel mogelijk op elkaar aan, zodat u niet onnodig vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Afhankelijk van het type huidafwijking, komt u bij de dermatoloog, chirurg of plastisch chirurg terecht. In de brochure Melanoom vindt u meer informatie over deze vorm van huidkanker.

Onderzoek

Uw medisch specialist kan op basis van de uiterlijke kenmerken met redelijke zekerheid zeggen of er sprake is van een melanoom. Uw dermatoloog bestudeert de huid met een dermatoscoop, een soort handmicroscoop. Als er reden voor is wordt een deel van de huid operatief verwijderd voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan uw specialist met grote zekerheid een diagnose stellen.

Operatie

Uw specialist verwijdert het melanoom tijdens een eerste operatie. Dit gebeurt meestal onder plaatselijk verdoving. Als de kenmerken van het melanoom microscopisch zijn onderzocht, volgt een tweede operatie. Voor de zekerheid verwijdert uw dermatoloog of chirurg extra huid rond het litteken van de melanoom. Als uw wond te groot is geworden om te hechten, voert een plastisch chirurg een huidtransplantatie uit om de wond te dichten.

Afhankelijk van het type melanoom, verwijdert uw specialist tijdens de tweede operatie ook de schildwachtklier.

Controle

Uw behandelend arts neemt het aantal controleafspraken met u door. Dit hangt af van de kenmerken van het melanoom. Het is belangrijk dat u de huid zelf goed in de gaten houdt. Als er nieuwe pigmentvlekken ontstaan of bestaande moedervlekken veranderen is het raadzaam uw huisarts of dermatoloog te raadplegen. Let u ook goed op huidveranderingen rondom het litteken en eventuele vergroting van lymfeklieren.

Vooruitzichten

De vooruitzichten bij een melanoom hangen sterk af van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen. Dit is weer afhankelijk van de kenmerken van uw melanoom. Hoe dunner deze is, hoe groter de kans op volledige genezing. In het algemeen is de overlevingskans in Nederland ongeveer 80 procent. Bij een uitzaaiing is de kans op genezing minder groot.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
4 dagen
Behandeling
4 dagen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.