Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Mammografie, wat kunt u verwachten?

Mammografie, wat kunt u verwachten?

In overleg met uw huisarts heeft u een afspraak voor een mammografie in ons Borstcentrum. Dit is een röntgenfoto van uw borsten om afwijkingen op te sporen. Dat is natuurlijk erg spannend. Daarom is het prettig om te weten wat u kunt verwachten.

Gelukkig kunt u voor het borstonderzoek vaak al binnen 1 dag terecht bij onze radioloog. Maar wat is een mammografie precies? En hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding

In het Martini Borstcentrum kunt u niet alleen snel terecht, maar krijgt u ook snel de uitslag. Het kan daarom fijn zijn om een vertrouwd iemand mee te nemen naar de afspraak.

Wat is een mammografie en hoe werkt het? Bekijk het in onze video.
https://youtu.be/M2H08Z78pEc

Mammografie

‘Mamma’ is het Latijnse woord voor borst. Met een mammografie kunnen we vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel in uw borst goed zien. Zo kunnen we afwijkingen ontdekken. Bij vrouwen onder de 30 jaar kiezen we voor een echo. Doordat zij veel klierweefsel hebben, is een mammografie lastiger te beoordelen.

Onderzoek

Tijdens een mammografie maken onze radiotherapeuten een aantal röntgenfoto’s van uw borsten. Van elke borst maken we tenminste twee foto’s. In verschillende richtingen.
Om deze foto’s te kunnen maken legt u uw borst twee platen van plexiglas. Dat moet heel precies. De laborant helpt u hierbij. Daarna wordt uw borst kort samengedrukt. Dat kan even pijnlijk zijn, maar het duurt maar een paar seconden.
Soms komt er wat vocht uit uw tepel door het samendrukken. Dat is niet erg, en gebeurt niet altijd.

De uitslag

Als de mammografie klaar is, bekijkt een speciale mammaradioloog de röntgenfoto’s. De radioloog kijkt goed of er mogelijke afwijkingen te zien zijn. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts of van uw huisarts. Soms willen we meteen nog meer onderzoek doen, zoals een echo , een punctie of biopt .

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.