Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Maintenance of Wakefulness Test (MWT)

Maintenance of Wakefulness Test (MWT)

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een Maintenance of Wakefulness Test (MWT) op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Bij deze test kijken we via registratie van de hersenactiviteit of u in staat bent wakker en alert te blijven.

De nacht vóór de MWT heeft u een polysomnografisch slaaponderzoek. De MWT neemt hierna de hele ochtend en middag in beslag. In die tijd maken we vier keer een registratie van maximaal 40 minuten. Tussendoor verblijft u op de Verpleegafdeling Neurologie.

Voorbereiding

  • Uw specialist overlegt met u of u uw medicijnen kunt doorgebruiken. Neem een lijstje mee met de medicijnen die u gebruikt.
  • Was de dag vóór of de ochtend vóór het slaaponderzoek uw haar. Gebruik daarna geen haarlak, gel of iets dergelijks. Tussen het slaaponderzoek en de MWT blijft de apparatuur zitten. Daardoor kunt u’s ochtends niet douchen. Na afloop van de MWT koppelt de laborant de apparatuur af op de afdeling Klinische Neurofysiologie.
  • Gebruik vanaf de avond vóór het onderzoek geen cafeïne houdende producten meer (koffie, thee, cola, chocolade en energiedrankjes).
  • Op de dag van de MWT mag u tot een uur voorafgaand aan het onderzoek een licht ontbijt eten. U mag deze dag niet in de zon komen. Tussen de onderzoeken door mag u niet slapen en geen cafeïne houdende producten gebruiken. U mag een half uur vóór de onderzoeken niet roken en geen inspanning meer verrichten.

Onderzoek

De laborant verwijdert een deel van de apparatuur die is gebruikt voor het slaaponderzoek en verwijdert een aantal elektroden (zilveren plaatjes) van uw hoofd. De overige elektroden blijven zitten. Zet vooraf uw mobiele telefoon op stil.

U zit op een onderzoeksbank in een kamer met weinig licht. Dan begint de registratie. De laborant vraagt u voor u uit te kijken, wakker te blijven en stil te zitten gedurende de registratie. U mag niet lezen of naar muziek luisteren. Kijkt u niet in de lamp. De registratie duurt maximaal 40 minuten. Mocht u in slaap vallen of bewegen, dan breken we de test af. Tegelijk met de registratie wordt ook een video-opname gemaakt. Tijdens het onderzoek blijft de laborant in de buurt.

Op dezelfde manier worden met tussenpozen van twee uur nog drie registraties gemaakt. De elektroden blijven de hele dag zitten en de apparatuur draagt u mee in een kastje om uw nek. U kunt daarmee wel gewoon bewegen.

Tussen de registraties door verblijft u op de Verpleegafdeling Neurologie (route 2.3). Daar krijgt u drinken en een broodmaaltijd. Het is belangrijk dat u ook tussen de metingen door, niet in slaap valt. Aan het eind van de dag verwijdert de laborant alle elektroden. Uw haar wordt zo goed mogelijk schoongemaakt.

Uitslag

De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.