Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Maagontledingsonderzoek (vast)

Maagontledingsonderzoek (vast)

Onderzoek naar de functie van de maag en vooral hoe snel het voedsel van de maag naar de darmen wordt getransporteerd. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. 

Voorbereiding

In overleg met uw arts wordt er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Daarom mag u de avond voor het onderzoek vanaf middernacht (24.00 uur) niets meer eten en drinken. Het is belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

 • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen.
 • bepaalde aandoeningen heeft.
 • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd. Als u moet stoppen met uw medicijnen, neemt u deze dan mee naar het ziekenhuis, zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen.

Let op

Het kan gebeuren dat u voor uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde constateert dat u zwanger bent of denkt te zijn. We verzoeken u dringend dit tijdig door te geven, in ieder geval voor de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Wanneer u borstvoeding geeft, moet u dit 24 uur vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen, staken. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Als u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf aan te geven. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Onderzoek

Met dit onderzoek kunnen we nagaan hoe de functie van de maag is en vooral hoe snel het voedsel van de maag naar de darmen wordt getransporteerd. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een maaltijd bestaande uit:

 • 1 boterham met boter en smeerkaas
 • 1 beschuit met boter en smeerkaas
 • 1 kop thee zonder suiker
 • 1 boterham (zonder boter) met radioactief gemaakte jam

De maaltijd moet in deze volgorde worden genuttigd. Na het nuttigen van de maaltijd worden de foto’s gemaakt met de gammacamera. Dit is een apparaat dat de radioactiviteit in het lichaam ziet en daar foto’s van maakt. Voor het maken van de foto’s komt u tussen twee camerakoppen te staan. De twee camerakoppen van de gammacamera komen dichterbij, maar ze raken u niet. Vervolgens wordt op bepaalde tijdstippen steeds een foto van 1 minuut gemaakt. In de wachttijd tussen de foto’s kunt u even bewegen. Het maken van de foto’s duurt in totaal 1,5 uur.

Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. U kunt op eigen gelegenheid naar huis en u mag gewoon weer eten en drinken. De hoeveelheid straling die gebruikt wordt is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. U merkt niets van de radioactieve vloeistof.

Leefregels na het onderzoek:

 • Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 24 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.
 • Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan zo weinig mogelijk op schoot gedurende de eerste twaalf uur na het onderzoek i.v.m. nog aanwezige straling.
 • U kunt uw werkzaamheden zonder problemen hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Nucleaire geneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.