Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Maagdarmkanaal (kijkonderzoek bovenste deel)

Maagdarmkanaal (kijkonderzoek bovenste deel)

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van het bovenste deel van het maagdarmkanaal. Hierbij brengt de internist een flexibele slang (gastroscoop) via uw mond in de 12-vingerige darm. In die slang zit een videocamera en een lamp. Met dit instrument kan de arts tijdens het onderzoek ook weefselmonsters nemen voor microscopisch of bacteriologisch onderzoek. Het kijkonderzoek zelf duurt ongeveer 5 minuten.

Voorbereiding

In overleg met uw huisarts of behandelend specialist heeft u een afspraak voor een kijkonderzoek van het bovenste deel van het maagdarmkanaal (gastroscopie). Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hiermee in overleg met uw (huis)arts enkele dagen vóór het onderzoek stoppen. Heeft u vragen over uw overige medicatie? Stelt u die dan tijdig aan uw (huis)arts. Neemt u op de dag van het onderzoek een lijstje mee met de medicijnen die u gebruikt. Spuit u insuline vanwege diabetes mellitus? Dan is beter dat het onderzoek vroeg in de ochtend plaatsvindt, zodat u daarna de insuline kunt spuiten.

De avond voor het onderzoek mag u vanaf middernacht (24.00 uur) niet meer eten of drinken. Vindt uw onderzoek na 13.00 uur plaats, dan mag u als ontbijt vóór 8.00 uur nog een beschuit met thee nemen. Het is verstandig iets te eten mee te nemen voor na het onderzoek. Draag op de dag van uw afspraak comfortabele kleding.

Als u tijdens het onderzoek rustgevende medicijnen krijgt, mag u na het onderzoek niet zelf autorijden. Zorgt u er daarom voor dat iemand u na het onderzoek naar huis brengt.

Onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek heeft u een kort gesprek met de internist die het onderzoek gaat uitvoeren. Deze vraagt u expliciet of u instemt met het onderzoek. Tijdens het kijkonderzoek kunt u uw kleren gewoon aanhouden. Als u een gebitsprothese heeft of losse gebitselementen vragen wij u die uit te nemen.

Gedurende het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoekstafel. U krijgt een bijtring in uw mond ter bescherming van uw eigen tanden en van het kijkinstrument. De internist verdooft eventueel uw keel met een spray en brengt het kijkinstrument via uw mond naar binnen. Soms krijgt u het verzoek tijdens het inbrengen een ‘slikbeweging’ te maken, om het doorschuiven gemakkelijker te laten verlopen. Sommige mensen krijgen de neiging tot kokhalzen. Als de slang de slokdarm bereikt heeft, gaat het weer wat soepeler.

Wanneer de slang in uw maag zit, laat de arts via de scoop lucht naar binnen stromen, zodat de maag zich kan ontplooien. U kunt hierdoor een vol gevoel krijgen, zodat u moet ‘boeren’. Tijdens het onderzoek blijven uw luchtwegen vrij, u kunt gewoon ademen. De arts bekijkt de slokdarm, maag en de 12-vingerige darm en zal zo nodig een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor nader onderzoek in het laboratorium. Hier voelt u niets van. Het bewegen van de slang kan wat hinderlijk zijn in uw keel. Het speeksel in uw mond wordt gedurende het onderzoek, als dat nodig is, afgezogen.

In totaal neemt de hele procedure circa 15 minuten in beslag. Het kijkonderzoek zelf duurt ongeveer 5 minuten.

Na het onderzoek

Als uw keel verdoofd is geweest, mag u een uur na het onderzoek niets eten of drinken in verband met het gevaar van verslikken. Na een uur begint u met een slokje water. Gaat dat goed, dan kunt u het drinken (en eten) uitbreiden. ‘Boeren’ na het onderzoek geeft verlichting als u een opgeblazen gevoel heeft. Mogelijk is uw keel na het onderzoek tijdelijk wat pijnlijk. We raden u aan die dag extra te drinken.

Direct na afloop van het kijkonderzoek bespreekt de arts die het kijkonderzoek heeft uitgevoerd zijn bevindingen u. Als de huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, loopt u langs het secretariaat om het schriftelijke verslag voor de huisarts op te halen. Daarna kunt u naar huis.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek, complicaties zijn zeldzaam. Er is een kleine kans dat u zich verslikt in de maaginhoud, maar dat gebeurt zelden. U loopt dit risico eerder wanneer u voor het onderzoek niet lang genoeg nuchter bent geweest. Als gevolg van het verslikken kan een longontsteking ontstaan. In zeldzame gevallen treedt een nabloeding op. Neemt u bij klachten contact op met degene die het onderzoek heeft aangevraagd.

Uitslag

Direct na afloop van het onderzoek is de uitslag van eventueel weefselonderzoek nog niet bekend. De definitieve uitslag van het weefselonderzoek is na 1 week bekend bij de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.