Academisch Borstcentrum Groningen (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6690
E-mail:
secretariaatborstcentrum@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 1.7
Lymfeklieren in de oksel verwijderen (bij borstkanker)
In overleg met uw specialist heeft u besloten tot een operatie van een kwaadaardige tumor in de borst, waarbij alle lymfeklieren in de oksel aan de te opereren zijde verwijderd worden. Het weghalen van alle lymfeklieren noemen we: okselklierdissectie. De operatie gebeurt onder algehele narcose (anesthesie). U verblijft 1 nacht op de verpleegafdeling Chirurgie.
Voorbereiding
Het kan zijn dat bij u alleen een okselklierdissectie plaatsvindt, omdat in een eerdere operatie in 1 lymfeklier, de zogenaamde schildwachtklier, een uitzaaiing van kanker is gevonden. Op het moment dat u de definitieve uitslag krijgt, ontvangt u een uitnodiging voor het informatiegesprek. In dit gesprek ontvangt u informatie over de operatie en wanneer u geopereerd gaat worden. Daarnaast ontvangt u de afspraak wanneer u gebeld wordt voor het preoperatief spreekuur.
Opname
U wordt de dag van de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Op de verpleegafdeling heeft u een intakegesprek met een verpleegkundige, die u meer informatie over de gang van zaken rondom de operatie geeft.
Operatie
Voor het verwijderen van de lymfeklieren maakt de chirurg een snee in de oksel. Als de operatie gecombineerd wordt met het verwijderen van de borst, dan wordt er geen aparte snee gemaakt in de oksel. De lymfeklieren liggen in het okselvet waar lymfevaten en zenuwen doorheen lopen. De chirurg moet eerst de grotere lymfevaten en enkele gevoelszenuwen doorsnijden en kan dan de lymfeklieren verwijderen. Wanneer ook verwijdering van de tumor of borst plaatsvindt, wordt de operatiesnede in de oksel voor het vervolg van de operatie meestal verlengd. De chirurg brengt na het verwijderen van de lymfeklieren (en de borst) in de wond een slangetje (drain) aan voor de afvoer van wondvocht en bloed uit het wondgebied. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden als de wond is genezen.
Als de operatie is beëindigd, gaat u voor controle naar de uitslaapkamer (Recovery). Zodra u goed wakker bent en alle controles (bloeddruk en pols) in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De wonddrain wordt de eerste dag na de operatie verwijderd. Hierna mag u naar huis.
Uitslag
De lymfeklieren worden door de patholoog onderzocht en na ongeveer 7 tot 10 dagen is de uitslag hiervan bekend. Op de dag dat de diagnose is gesteld en u naar huis gaat heeft u een afspraak meegekregen om deze uitslag in het Academisch Borstcentrum Groningen te komen bespreken.
Afhankelijk van de uitslag wordt aangegeven hoe het mogelijke vervolgtraject er voor u uit kan gaan zien. Het is mogelijk dat één of meerdere van de volgende nabehandelingen het advies is: nabehandeling in de vorm van radiotherapie (bestraling, chemotherapie, hormonale therapie of immunotherapie.
Nazorg
Thuis kunt u de meeste dingen weer zelf doen. Veel patiënten ervaren dat ze snel moe zijn. Dit kan lichamelijke, maar ook geestelijke oorzaken hebben. Probeer langzamerhand uw activiteiten uit te bouwen. Het is verstandig regelmatig rust te nemen tussen de activiteiten door.
Controle
Uw arts controleert de wondgenezing en uw lichamelijke en geestelijke conditie. Uw specialist neemt het vervolgtraject met u door. Vaak hoopt er vocht op in het wondgebied. Dit vocht wordt soms met een naald pijnloos verwijderd. Na de behandeling blijft u in ieder geval 5 jaar onder controle en ontvangt u jaarlijks een controleafspraak.
Bijwerkingen
Bij deze behandeling kunt u last krijgen van deze lichamelijke klachten:
- Het komt vaak voor dat zich na de operatie in het wondgebied wondvocht ophoopt, waardoor een verdikking ontstaat. Dit heet seroom. Dit is geen reden voor ongerustheid. Het teveel aan vocht kan soms poliklinisch verwijderd worden. Deze behandeling moet soms een aantal keren worden herhaald. Op den duur verdwijnt het wondvocht.
- De lymfeklieren zorgen samen met de lymfevaten voor de afvoer van lymfevocht vanuit de arm en borst. Als de lymfeklieren zijn verwijderd, is deze functie beperkter. Hierdoor bestaat een risico dat zich in de arm en/of borstkas/hals vocht ophoopt: lymfeoedeem. Er zijn oefeningen en leefregels die de kans op lymfeoedeem verminderen.
- Door het doorsnijden van gevoelszenuwen, ervaren de meeste patiënten na de operatie gevoelsstoornissen aan de binnenkant van de bovenarm en de zijkant van de borstkas. Meestal zal dit dove gevoel na verloop van tijd weer wat afzwakken.
- Door de operatie kan de beweeglijkheid van de schouder verminderd zijn. U leert op verpleegafdeling oefeningen waarmee u het herstel van deze beweeglijkheid kunt bevorderen.
- De operatie verhoogt de kans op infecties van de arm. Dit houdt in dat wondjes aan de arm van de geopereerde zijde zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.
- U wordt ook doorverwezen naar een oedeemtherapeut.
Versie: 13 april 2021