Behandelingen
Bij een longembolie geeft de arts u altijd antistollingsmedicijnen. De behandeling begint met een snel werkend middel (meestal fraxodi) via een kleine injectie in de huid. Daarna krijgt u antistollingtabletten (meestal sintrommitis). Dit antistollingsmedicijn blijft u zes maanden gebruiken. In zeldzame, ernstige gevallen van longembolie is het nodig het stolsel op te lossen met medicijnen. U mag naar huis als de bloedverdunning goed is. Dat is meestal na 2-3 dagen.
Leefregels
Zolang u antistollingsmedicijnen gebruikt, gelden de hierna volgende leefregels.
- Zorg regelmatig voor voldoende lichaamsbeweging, maar vermijd blessuregevoelige sporten.
- Bent u vergeten uw medicijnen in te nemen? Neemt u dan contact op met de Trombosedienst.
- Slik geen andere medicijnen zonder te overleggen met uw specialist of de Trombosedienst.
- Waarschuw uw huisarts en de Trombosedienst bij bloedverlies, bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting of bij het tandenpoetsen.
- Moet u kiezen laten trekken? Bespreekt u dit dan met de Trombosedienst.
- Bent u van plan op vakantie te gaan? Bespreekt u dit dan met de Trombosedienst.
- Draag elastische kousen als deze zijn voorgeschreven.
- Bent u ziek? Geeft u dit door aan de Trombosedienst. Mogelijk is eerder controle bij de Trombosedienst noodzakelijk.
- Denkt u zwanger te zijn? Meldt u dit dan aan de Trombosedienst. Bij zwangerschap is aanpassing van uw medicijngebruik nodig.
Nazorg
Wanneer een longembolie bij u voor het eerst is opgetreden, is over het algemeen geen aanvullend onderzoek nodig. Eenmaal thuis vervolgt u de behandeling met antistollingsmedicijnen, in principe voor zes maanden. Voor controle van de behandeling en uw bloedwaarden gaat u naar de Trombosedienst.
De kans op een herhaling van bloedstolsels in de bloedvaten (trombose) of een longembolie is ongeveer 5 procent. Wanneer bij u herhaling optreedt, zal de longarts uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van het optreden van stolsels. Herhaling van beide aandoeningen betekent ook dat u de rest van uw leven antistollingsmedicijnen blijft gebruiken.
Versie: 12 februari 2020