Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Lichttherapie

Lichttherapie

Lichttherapie verlicht snel klachten door psoriasis. In het Martini Ziekenhuis zijn er 2 behandelingen mogelijk met uv-licht: UVB-therapie met zoutwaterbad en UVB-therapie zonder bad.

U overlegt met de dermatoloog welke vorm voor u geschikt is. Voor een effectieve behandeling komt u in een periode van 6 tot 10 weken, 2 of 3 keer per week naar het Dagbehandelcentrum voor de behandeling.

Voorbereiding

Bij uw eerste bezoek krijgt u uitgebreid uitleg over de therapie. Krijgt u UVB-therapie met bad? Neem dan van thuis uw eigen badjes, slippers en een handdoek mee.

Let erop dat u op de dag van de therapie geen hormoonzalf of hormooncrème mag smeren. Ook mag u 2 uur voor de behandeling uw huid niet meer invetten.

Behandeling

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de balie van de Dagbehandeling psoriasis. Die vindt u op de polikliniek Dermatologie.

Lichttherapie in het Martini Ziekenhuis

  • De doktersassistent bouwt bij elke behandeling de belichtingstijd langzaam op.
  • U draagt geen kleding in de cabine.
  • Neemt bij elke behandeling dezelfde houding aan: u staat rechtop en met uw handen houdt u zich vast aan de stangen.
  • Om uw ogen te beschermen, draagt u tijdens de belichting een beschermbrilletje. Deze krijgt u van de doktersassistent.
  • De therapie bestaat gemiddeld uit 30 behandelingen. Na 15 behandelingen komt u weer voor een controle bij de dermatoloog.

UVB-therapie met bad

U mag zich omkleden in een kleedhokje. Daarna gaat u in uw badjas naar de baden. Hier gaat u 15 minuten in een bad met natuurlijk, mineraalrijk, zout bronwater. Uw huid is hierna gevoeliger voor uv-licht. Daarom krijgt u na het bad UVB-lichttherapie in een speciale cabine.

UVB-therapie zonder bad

U mag zich omkleden bij de lichtcabine. De therapie start als u bent omgekleed.

UVB-deelbelichting

Deze vorm van lichttherapie is speciaal voor het behandelen van psoriasis op uw handen en voeten.

Na de behandeling

Door de lichttherapie droogt uw huid wat uit. Daarom krijgt u van de doktersassistent een recept voor een neutrale, vette zalf. Hiermee vet u uw huid in na elke behandeling. Deze zalf kunt u na de behandeling ophalen bij de Martini Apotheek.

Waar moet u na de behandeling op letten?

  • Op de dag van de behandeling mag u niet in de zon. Tijdens de hele behandelperiode mag u ook niet onder de zonnebank.
  • Heeft u na de behandeling last van jeuk of een rode huid? Vertel dit bij uw volgende afspraak aan de doktersassistent. Bent u ongerust of heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op. Wij helpen u graag.

Na 30 behandelingen bent u klaar met de lichttherapie. Samen met uw dermatoloog beslist u hoe u verder gaat. Als dat nodig is kunt u altijd weer een afspraak maken bij de dermatoloog.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Dermatologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.