Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Leukocytenscan met Technetium

Leukocytenscan met Technetium

Onderzoek met een licht-radioactieve stof naar de aanwezigheid van ontstekingshaarden in het lichaam.

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is er een afspraak gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Nuchter zijn

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek na 24.00 uur niet meer mag eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd.

Het is belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

  • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen;
  • bepaalde aandoeningen heeft;
  • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Geef dat dan op tijd door, in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Wanneer u borstvoeding geeft, moet u dit 24 uur staken vanaf het moment van toediening van de radioactieve stof. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Wanneer u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Het onderzoek

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt bloed afgenomen via een infuusnaald in een ader in de arm. In een laboratorium worden de witte bloedcellen aan een radioactieve stof verbonden. De bewerking duurt ongeveer 2,5 uur. Tijdens deze wachttijd hoeft u niet op de afdeling te blijven, maar wel in het ziekenhuis. U spreekt af wanneer u weer terug moet zijn op de afdeling. U mag nu ook weer gaan eten en drinken.

Via de eerder ingebrachte infuusnaald krijgt u uw (radioactieve) witte bloedcellen ingespoten. Hier merkt u niets van. Afhankelijk van de reden van het onderzoek, worden na 1 en/of 4 uur en 24 uur foto’s gemaakt. De foto’s worden gemaakt terwijl u ligt. U heeft een camera boven en onder u. Soms kan de arts beslissen om aanvullende opnames te maken. Vaak worden deze opnames in een andere ruimte gemaakt dan de rest van het onderzoek. Hierdoor moet u tussendoor mogelijk even wachten. Eerst worden er opnames gemaakt, waarbij de camerakoppen om u heen draaien. Aansluitend wordt er nog een opname gemaakt, waarbij röntgenstralen worden gebruikt. Gedurende deze scan is het niet mogelijk om andere personen mee te nemen. Het onderzoek duurt minimaal 10 minuten en maximaal 90 minuten, afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt.

Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. U kunt op eigen gelegenheid naar huis en u mag gewoon eten en drinken.

Als u borstvoeding geeft, moet u dit na het toedienen van de radioactieve stof 24 uur staken. Als u kleine kinderen heeft, neem ze dan zo weinig mogelijk op schoot gedurende de eerste 12 uur na het onderzoek in verband met nog aanwezige straling.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Nucleaire geneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.