Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Klieven van het tongriempje

Klieven van het tongriempje

In overleg met de keel-, neus- en oorarts besluit u het tongriempje van uw kind te laten inknippen. Dit gebeurt onder algehele narcose. Daarom verblijft uw kind 1 dag in het ziekenhuis (dagopname). Vooraf krijgt u instructies waarmee u uw kind kunt voorbereiden op de operatie. 

Voorbereiding

De voorbereiding is afhankelijk van de leeftijd en de aard van uw kind en hoe u met elkaar omgaat. Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie. Geef uw kind iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis (een knuffel of speelgoed). Zorgt u ervoor dat uw kind geen nagellak en geen sieraden draagt. Als uw kind lang haar heeft, doe dat dan in een staart of vlecht. Wij raden u aan uw kind na afloop van de operatie met twee volwassenen op te halen. Uw kind kan namelijk op te terugreis in de auto misselijk worden en gaan braken.

Opname

U meldt zich om 07.45 uur met uw kind bij de balie van de afdeling Dagverpleging Kinderen. Wilt u als ouders beiden aanwezig blijven? Vanwege de rust voor de kinderen en het ruimtegebrek in de kamer kunt u elkaar het beste afwisselen. Er zijn geen bezoektijden.

Voor de operatie komt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) naar de longen en het hart van uw kind luisteren. Daarna wacht u met uw kind tot het aan de beurt is. De wachttijd kan oplopen tot meer dan een uur, want de kinderen worden één voor één geholpen.

Operatie

Er mag 1 ouder aanwezig zijn bij het 'in slaap brengen' van uw kind. De anesthesioloog zet een kapje op de neus en mond van uw kind en dient zo de narcosegassen toe, of geeft een verdovend prikje. Uw kind valt langzaam in slaap. Het kapje en de narcosegassen stinken een beetje, dit is onvermijdelijk. Vertelt u dit uw kind ook van tevoren. Als uw kind onder narcose is, gaat u naar de uitslaapkamer, waar uw kind direct na de ingreep naartoe wordt gebracht.

De KNO-arts knipt het tongriempje in, zodat de tong meer bewegingsruimte krijgt. Het is een klein wondje dat nauwelijks bloedt. Meestal is hechten niet nodig. Mocht de wond wat groter zijn, dan zal de KNO-arts een paar hechtingen gebruiken. Die lossen binnen een week of twee vanzelf op. De ingreep duurt maximaal 10 minuten. Daarna wordt de narcose beëindigd.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Als uw kind wakker wordt, zit u naast het bed. Sommige kinderen zijn een beetje misselijk na de narcose. Aan het eind van de ochtend mag u uw kind weer mee naar huis nemen, in uw auto of in een taxi.

Nazorg

  • Uw kind mag de dag na de ingreep gewoon weer spelen en naar buiten. Uw kind mag ook weer normaal eten en drinken. Ziet u aan uw kind dat het pijn heeft, dan kunt u uw kind om de zes uur een zetpil paracetamol geven.
  • Het is belangrijk dat uw kind goed oefent met de tong.
  • Na zes weken gaat u met uw kind voor controle naar de polikliniek KNO of Chirurgie.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.