Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Kincorrectie

Kincorrectie

In overleg met de MKA-chirurg maakt u een afspraak voor een chirurgische correctie van de kin. Vaak wordt de kincorrectie uitgevoerd in combinatie met een chirurgische standscorrectie van onder- en/of bovenkaak. U verblijft meestal 2 dagen op de verpleegafdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA). Soms gebeurt de kincorrectie in dagopname.

Voorbereiding

In de periode voor de operatie zal uitgebreid onderzoek plaatsvinden van uw gebit, kaken, aangezicht en profiel (onder andere lichtfoto’s, röntgenfoto’s). U ondergaat de operatie onder algehele narcose (anesthesie). U krijgt een oproep voor het preoperatief spreekuur. Hier heeft u een gesprek met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient), die uw lichamelijke conditie beoordeelt en zo nodig aanvullend onderzoek laat doen. Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Operatie

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. U meldt zich bij de verpleegafdeling MKA of, in geval van dagopname, bij de afdeling Dagbehandeling. Daar wordt u voorbereid op de operatie en naar de operatiekamer gebracht. Hier start de anesthesioloog met de narcose. U krijgt een infuus (een naald met een slangetje) in een bloedvat voor toediening van vocht, medicijnen en verdoving (anesthesie).

Tijdens de operatie maakt de MKA-chirurg een snede in het slijmvlies aan de binnenkant van uw onderlip. Dan wordt via de mond ruim onder de ondertanden een botsnede in de kin gemaakt. De chirurg kan zo het onderste deel van de kin verschuiven en eventueel een plakje bot uit de kin wegnemen om deze in te korten. De kin wordt vervolgens op de gewenste plaats vastgezet met een plaatje en schroefjes. Daarna hecht de chirurg het tandvlees met oplosbare hechtingen. Aan de buitenzijde kan op de kin een steunpleister worden aangebracht. Een chirurgische correctie van de kin duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Na de operatie

Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Wanneer u goed wakker bent en alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Na de operatie is uw kin gezwollen, ondanks de medicijnen die u via het infuus heeft gekregen om zwelling van het gezicht tegen te gaan. De zwelling wordt meestal na 3 dagen wat minder. Soms komt er na de operatie een beetje bloed uit de mond.

Direct na de operatie kunt u uw mond waarschijnlijk al een beetje open doen. Wanneer ook een boven- en/of onderkaakcorrectie is uitgevoerd, heeft u een aantal elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en soms ook een kunststof plaatje in de mond.

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks pijn. U kunt beetje keelpijn hebben met mogelijk wat slikklachten. U krijgt uiteraard pijnstillers toegediend. Wanneer alleen een kincorrectie is gedaan, mag u meestal op de dag van de operatie naar huis. Bij een combinatie met een chirurgische correctie van onder- en/of bovenkaak gaat u de dag na de ingreep met ontslag.

Mondverzorging

Na de operatie is een goede mondverzorging erg belangrijk. Dit versnelt de genezing. Aan de haakjes en draadjes die aan de tanden en kiezen zitten, kan gemakkelijk voedsel blijven hangen. Dit maakt het schoonmaken van uw gebit extra lastig. U kunt het beste bij het poetsen een tandenborstel gebruiken met een kleine kop (bijvoorbeeld een kinderborstel).

Bijna altijd zal de chirurg een mondspoeldrank (chloorhexidine) voorschrijven. Deze spoeldrank laat meestal tijdelijk een bruine aanslag achter op de tong en op de tanden. Wanneer de staaldraadjes verwijderd zijn, zal de aanslag door het goed poetsen van de tanden weer verdwijnen. U kunt met uw tong de lippen niet goed bevochtigen zoals gebruikelijk. Met lippenvet of crème kunt u droge lippen voorkomen.

Nazorg

Na een chirurgische correctie van de kin moet u rekenen op gemiddeld 1 week zwelling en last in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Uw kin kan opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Na drie dagen slinkt de zwelling weer. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal.

U mag in principe gewoon eten. U moet er de 1e dagen wel rekening mee houden dat u in de mond een wond heeft. Als u een steunpleister op uw kin heeft, mag u deze na 4 dagen zelf verwijderen. De plaatjes en schroefjes waarmee de kaak is vastgezet zijn van titanium; ze kunnen zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven. De meeste mensen kunnen na 1 of 2 weken hun normale activiteiten (school, werk) weer hervatten.

Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een paar poliklinische controles om te kijken hoe de genezing verloopt. Tenminste tot 1 jaar na de operatie gaat u regelmatig voor controle naar de MKA-chirurg.

Complicaties

Wanneer de zwelling 5 dagen na de ingreep toeneemt, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg.

De zenuw die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt boven de botsnede. Daarom kunt u na de operatie een tijdje een vreemd of verminderd gevoel in de onderlip hebben. Dit is niet ‘zichtbaar’ en het herstelt meestal na enkele weken. In een enkel geval na enkele maanden tot 1 jaar. Soms blijft in een stukje van de huid of het lippenrood een dof gevoel bestaan. Dit benadeelt de functie van de lip niet. 

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
4 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.