Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Veenstra, Renzo Arts Maag Darm Leverziekten
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Inwendige rectale echo van de anus of endeldarm (endo-echografie)

Inwendige rectale echo (endo-echografie)

Een rectale endo-echografie is een inwendig onderzoek van de anus en de endeldarm. We brengen een staaf ter dikte van een vinger in of we gebruiken een flexibele slang met een echo-apparaat op de tip van deze slang. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Voorbereiding

Met uw arts heeft u besloten een kijkonderzoek van de anus, endeldarm of beide te laten doen. Voor dit onderzoek komt u naar het Endoscopiecentrum. Heeft u alleen een kijkonderzoek van de anus? Dan hoeft u zich thuis niet speciaal voor te bereiden. Voor een onderzoek van de endeldarm neemt u de avond ervoor de 2 tabletten met laxeermiddel in die u van uw arts kreeg. Neem voor dit onderzoek wel een extra onderbroek mee.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. In de onderzoekskamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. 

Onderzoek van de anus

De MDL-arts zal de anus eerst met de vingers onderzoeken. Daarna met de endo-echostaaf. Deze gaat ongeveer 5 cm naar binnen. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. 

Onderzoek van de endeldarm

De verpleegkundige spoelt uw darmen eerst met een klysma. Zo is de darm vrij voor het eerste inwendige kijkonderzoek. Dit heet een endoscopie. Een endoscoop is een flexibele slang met een lampje en camera. Op een beeldscherm kijkt de MDL-arts mee. Als dat nodig is kunnen we foto’s maken van de beelden op het beeldscherm. Daarna wordt lucht uit de darm gezogen en eventueel water ingebracht. Misschien moet u even van houding veranderen. Daarna wordt de inwendige echo verricht met of de staaf ter grootte van een vinger of de flexibele slang. Na de endo-echografie kunt u nog veel water in de darm hebben. U kunt daarom na het onderzoek het beste eerst naar de wc gaan.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is heel erg klein. Voordat u kiest voor dit onderzoek kunt u de risico’s altijd met uw arts bespreken.

Uitslag

Na het onderzoek krijgt u van de arts die u heeft onderzocht direct de uitslag.

Versie: 12 april 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.