Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Inwendige rectale echo van de anus of endeldarm (endo-echografie)

Inwendige rectale echo (endo-echografie)

De endeldarm is het laatste stukje van de darm. Hier verzamelt de ontlasting zich die daarna door de anus het lichaam verlaat. Een endo-echografie is een inwendig onderzoek. De probe heeft de dikte van een vinger en wordt via de anus ingebracht. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit die door de mens niet te horen zijn. Deze geluidsgolven worden terug gekaatst en zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.  

Voorbereiding

Met uw arts heeft u besloten een kijkonderzoek van de anus, endeldarm of beide te laten doen. Voor dit onderzoek komt u naar het Endoscopiecentrum. Heeft u alleen een kijkonderzoek van de anus? Dan hoeft u zich thuis niet speciaal voor te bereiden. Voor een onderzoek van de endeldarm neemt u de avond ervoor de 2 tabletten met laxeermiddel in die u van uw arts kreeg. Neem voor dit onderzoek wel een extra onderbroek mee.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. In de onderzoekskamer gaat u op de onderzoekstafel liggen.

Onderzoek van de anus

De MDL-arts zal de anus eerst met de vingers onderzoeken. Daarna met de endo-echostaaf. Deze gaat ongeveer 5 cm naar binnen. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Onderzoek van de endeldarm

Als de endeldarm ook onderzocht wordt, spoelt de verpleegkundige uw darmen eerst met een klysma. Zo is de darm vrij voor het eerste inwendige kijkonderzoek. Dit heet een endoscopie. Een endoscoop is een flexibele slang met een lampje en camera. Op een beeldscherm kijkt de MDL-arts mee. Als dat nodig is kunnen we foto’s maken van de beelden op het beeldscherm. Daarna wordt lucht uit de darm gezogen en eventueel water ingebracht. Misschien moet u even van houding veranderen. Zo komt er in de darm water over het te onderzoeken stukje te liggen. Daarna wordt de endo-echostaaf ingebracht. Het beeld is weer op het scherm te zien. Dit onderdeel duurt ongeveer 5 minuten. 

Na de endo-echografie kunt u nog veel water in de darm hebben. U kunt daarom na het onderzoek het beste eerst naar de wc gaan.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is heel erg klein. Voordat u kiest voor dit onderzoek kunt u de risico’s altijd met uw arts bespreken.

Uitslag

Na het onderzoek krijgt u van de arts die u heeft onderzocht direct de uitslag.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.