Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Inspanningstest op de loopband

Inspanningstest op de loopband

Inspanningstest op de loopband. Dit onderzoek bestaat uit 3 onderdelen en gebeurt op de afdeling Longfunctie. De duur van het onderzoek is 1 uur.

Voorbereiding

Draag op de dag van het onderzoek comfortabele kleding, bijvoorbeeld sportkleding.

  • Binnen 3 uur vóór het onderzoek mag u niet roken.
  • Het is belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint. Daarom mag u binnen 3 uur geen zware inspanning verrichten. Komt u niet op de fiets naar het ziekenhuis, deze inspanning kan de test negatief beïnvloeden.
  • Bij de meeste onderzoeken moet u een mondstuk in de mond nemen. Daarom verzoeken wij vrouwen geen lippenstift te gebruiken.
  • U kunt gewoon eten (maar geen overvloedige maaltijd) en drinken. Binnen 1 uur vóór het onderzoek mag u geen koffie of thee meer drinken.

Voor het onderzoek stopt u tijdelijk met bepaalde medicijnen. Van uw arts, de secretaresse of de longfunctieanalist hoort u om welke medicijnen het gaat. Krijgt u na het stoppen van uw longmedicatie veel klachten, dan kunt u uiteraard wel uw medicatie innemen. Meld dit dan voor het onderzoek. Andere medicatie kunt u gewoon gebruiken.

Onderzoek algemeen

U heeft een afspraak voor een inspanningstest op de afdeling Longfunctie. De longfunctieanalist begeleidt het onderzoek en legt steeds uit wat er gebeurt. Het onderzoek brengt weinig risico’s met zich mee. Wel vinden de meeste patiënten het onderzoek vermoeiend. De inspanningstest bestaat uit drie delen: een spirometrie, een looptest en een tweede spirometrie.
Het onderzoek duurt in totaal 1 uur.

Eerste deel onderzoek

U start met een spirometrie. Met deze test meten we de werking van uw longen. U neemt plaats op een stoel in de onderzoekskamer. De analist plaatst een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. U krijgt een mondstuk in uw mond dat verbonden is met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Daarna geeft de analist u diverse instructies, zoals: diep inademen en krachtig uitademen.

Tweede deel onderzoek

Na de spirometrie volgt de looptest. Met de analist gaat u naar de ruimte waar een loopband staat opgesteld. De longfunctieanalist bevestigt een klem aan uw vinger voor het meten van uw hartfrequentie. Soms is het nodig om tijdens het lopen een hartfilmpje te maken. De analist brengt dan plakelektrodes aan op uw borst. Hiervoor is het nodig uw bovenlichaam te ontbloten (dames kunnen de bh aanhouden).

Daarna start u met lopen op de loopband. U heeft een masker voor uw mond en neus en u ademt uit een grote ademzak met koude, droge lucht. Tijdens het onderzoek wijzigt de analist de snelheid van de band en de hoogte van de helling tot een bepaalde hoogte. In de eerste minuten gaat de belasting geleidelijk omhoog tot het gewenste niveau. Als dat niveau bereikt is, moet u deze belasting circa 4 minuten volhouden.

Derde deel onderzoek

Na de looptest krijgt u opnieuw een longfuctiemeting (spirometrie). Dit wordt op verschillende tijden na uw maximale inspanning gedaan. Al u minder goed blaast, krijgt u een medicijn toegediend dat de luchtwegen ruimer maakt. De benauwdheid neemt dan snel af. Het onderzoek wordt afgesloten als uw longen weer functioneren zoals voor het onderzoek.

Na afloop

Desgewenst kunt u zich na de test op de afdeling Longfunctie nog even opfrissen. Na de test kunt u uw longmedicatie weer gewoon gebruiken. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5

  

Specialisme: Longziekten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.