Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
De longfunctieanalist begeleidt het onderzoek en legt u steeds uit wat er gebeurt. Het onderzoek bestaat uit twee delen: meten van de longfunctie en fietsen op een soort hometrainer. U fietst circa 15 minuten. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
De longfunctieanalist begeleidt het onderzoek en legt u steeds uit wat er gebeurt. Het onderzoek bestaat uit twee delen: meten van de longfunctie en fietsen op een soort hometrainer.
Voor het meten van de longfunctie neemt de analist u mee naar de onderzoekskamer. U neemt plaats op een stoel. De analist plaatst een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. U krijgt een mondstuk in uw mond dat verbonden is met een meetapparaat. Door het mondstuk kunt u vrij ademen. Daarna geeft de analist u diverse instructies, zoals: diep inademen en krachtig uitademen. Het apparaat meet dan onder meer de snelheid waarmee u kunt uitblazen.
Een arts brengt een infuuslijn aan in de slagader van uw arm, zodat tijdens het onderzoek bloed afgenomen kan worden. Uit het bloed worden o.a. zuurstofgehalte, koolzuurgehalte en zuurgraad bepaald.
De longfunctieanalist zet het zadel van de fiets op de juiste hoogte. Daarna neemt u plaats op de fiets met ontbloot bovenlichaam (een bh mag u aan houden). U krijgt ECG-elektrodes op uw borst voor de registratie van uw hartactiviteit tijdens de inspanning. Ook krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm en een knijper aan het oor die het zuurstofgehalte meet.
Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, gaat u fietsen. Uw ademhaling wordt tijdens de hele test gemeten met behulp van een kapje over uw mond en neus. Hierdoor kunt u gewoon lucht in-en uitademen. Terwijl u fietst, registreert het apparaat uw hartslag en wordt uw bloeddruk gemeten. Ook wordt regelmatig bloed afgenomen. De eerste 3 min. fietst u onbelast. Daarna wordt het fietsen automatisch zwaarder. U probeert met dezelfde snelheid zo lang mogelijk door te fietsen.
Tijdens de test vraagt de analist u een paar keer diep in te ademen. De fiets wordt gaandeweg steeds zwaarder ingesteld om te meten welke inspanningen u kunt verrichten en hoe de ademhaling en het hart daarop reageren. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het belangrijk dat u zich optimaal inspant. U kunt stoppen met extra inspannen na het bereiken van bepaalde waarden. Of als u aangeeft echt niet meer verder te kunnen.
U fietst circa 15 minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
Aan het eind van het onderzoek legt de longfunctieanalist een drukverband aan op de plaats waar de infuuslijn heeft gezeten. Dit drukverband moet 2 uur blijven zitten. Gebruikt u bloedverdunners, dan moet u het verband 4 uur laten zitten. U mag het daarna zelf verwijderen.
De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts.
Versie: 12 februari 2020
Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5
Onderzoek | Wachttijd tot |
---|---|
Inspanningsonderzoek (fietstest) |
Eerste afspraak
2 weken
|