Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Injectie in de slijmbeurs van de heup

Injectie in de slijmbeurs van de heup

In overleg met de revalidatiearts heeft u een afspraak gemaakt op de afdeling Radiologie voor een injectie in de slijmbeurs van de heup. U krijgt deze injectie om de slijmbeursontsteking in uw heup tot rust te brengen.

Voorbereiding

Om te controleren of de injectievloeistof op de juiste plaats terechtkomt, dient de revalidatiearts de injectie toe onder röntgendoorlichting.

Let op

In overleg met de revalidatiearts heeft u een afspraak gemaakt op de afdeling Radiologie voor een injectie in de slijmbeurs van de heup. U krijgt deze injectie om de slijmbeursontsteking in uw heup tot rust te brengen. Om te controleren of de injectievloeistof op de juiste plaats terechtkomt, dient de revalidatiearts de injectie toe onder röntgendoorlichting.

Behandeling

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Hier komt de laborant die de röntgendoorlichting uitvoert u ophalen. In de onderzoekskamer gaat u liggen op een onderzoekstafel. Eventueel moet u daarvoor wat kleding uittrekken.

De laborant desinfecteert de huid ter plaatse van uw heupgewricht. De revalidatiearts spuit wat lucht of een jodiumhoudend contrastvloeistof in de slijmbeurs. Dit kan soms gevoelig zijn. De laborant maakt daarna een aantal foto’s van het gewricht, zodat de arts exact de plaats van de injectie kan bepalen. Vervolgens spuit de revalidatiearts een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) in samen met plaatselijke verdoving. De behandeling duurt ongeveer 5 minuten.

Na de behandeling

Mogelijk ondervindt u op de dag van de injectie of de dagen daarna meer pijn. In dat geval mag u Paracetamol als pijnstilling gebruiken. Binnen enkele weken nadat de injectie is toegediend, zal de pijn afnemen. Tot 3 dagen na de injectie moet u niet sporten of zwaar belastende activiteiten uitvoeren. U mag in de dagen na de injectie wel weer gewoon lopen en fietsen.

Bijwerkingen

Corticosteroïden kunnen een rood gezicht veroorzaken. Die roodheid duurt hooguit enkele dagen en verdwijnt vanzelf. Controleert u voor de zekerheid uw lichaamstemperatuur om koorts uit te sluiten.

Een enkele keer komt het bij vrouwen na de overgang voor dat er na een injectie met corticosteroïden wat vaginaal bloedverlies optreedt. Dit is niet verontrustend. Het toedienen van een injectie in de slijmbeurs kan in zeer uitzonderlijke gevallen leiden tot een plaatselijke infectie. Een van de eerste verschijnselen daarvan is koorts. Als u na de injectie koorts krijgt, neemt u dan direct contact op met de polikliniek of uw huisarts.

Controleafspraak

Ongeveer 3-4 weken na de injectie komt u voor controle bij de revalidatiearts, op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. De arts zal met u het effect van de injectie beoordelen. Wanneer u geen controleafspraak heeft gekregen, verzoeken wij u deze alsnog te maken.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Revalidatiegeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.