Revalidatiegeneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5885
E-mail:
revalidatie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6

Injectie in de schouder (Revalidatie)
In overleg met de revalidatiearts heeft u een afspraak gemaakt op de afdeling Radiologie voor een injectie in de slijmbeurs of het gewricht van de schouder. U krijgt deze injectie om de ontsteking in uw schouder tot rust te brengen.
Voorbereiding
Om te controleren of de injectievloeistof op de juiste plaats terechtkomt, dient de revalidatiearts de injectie toe onder röntgendoorlichting.
Let op
Bij toediening van de injectie wordt gebruikgemaakt van contrastvloeistof. Als u weet dat u hiervoor allergisch bent, meldt u dit dan vooraf aan uw arts. Bij patiënten met diabetes mellitus kan de bloedsuikerspiegel stijgen door de inspuiting van het medicijn (corticosteroïden). Als u uw bloedsuikers zelf controleert, kunt u het gebruik van insuline tijdelijk aanpassen.
Behandeling
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Hier komt de laborant die de röntgendoorlichting uitvoert u ophalen.
In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoekstafel met een ontblote schouder. De laborant desinfecteert de huid van uw schouder. De revalidatiearts spuit wat lucht of een jodiumhoudend contrastvloeistof in de slijmbeurs of de gewrichtsholte. Dit kan soms gevoelig zijn. De laborant maakt daarna een aantal foto’s van het gewricht, zodat de arts exact de plaats van de injectie kan bepalen.
Vervolgens spuit de revalidatiearts een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) in samen met plaatselijke verdoving. De injectie wordt toegediend in de slijmbeurs of in het schoudergewricht; dit is afhankelijk van de exacte locatie van de ontsteking. De behandeling duurt ongeveer 5 minuten.
Na de behandeling
Mogelijk ondervindt u op de dag van de injectie of de dagen daarna meer pijn. In dat geval mag u Paracetamol als pijnstilling gebruiken. Binnen enkele weken nadat de injectie is toegediend, zal de pijn afnemen. U mag in de dagen na de injectie uw schouder gewoon gebruiken maar niet overbelasten. Bovenhandse activiteiten of te zwaar tillen moet u daarom voorkomen.
Bijwerkingen
Corticosteroïden kunnen een rood gezicht veroorzaken. Die roodheid duurt hooguit enkele dagen en verdwijnt vanzelf. Controleert u voor de zekerheid uw lichaamstemperatuur om koorts uit te sluiten.
Een enkele keer komt het bij vrouwen na de overgang voor dat er na een injectie met corticosteroïden wat vaginaal bloedverlies optreedt. Dit is niet verontrustend. Het toedienen van een injectie in de slijmbeurs kan in zeer uitzonderlijke gevallen leiden tot een plaatselijke infectie. Een van de eerste verschijnselen daarvan is koorts. Als u na de injectie koorts krijgt, neemt u dan direct contact op met de polikliniek of uw huisarts.
Controleafspraak
Ongeveer 3-4 weken na de injectie komt u voor controle bij de revalidatiearts, op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. De arts zal met u het effect van de injectie beoordelen. Wanneer u geen controleafspraak heeft gekregen, verzoeken wij u deze alsnog te maken.
Versie: 12 februari 2020