Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Immunotherapie
 4. Veelgestelde vragen en antwoorden over immunotherapie

Veelgestelde vragen en antwoorden over immunotherapie

 • Hoe bereid ik mij voor op het informatiegesprek?

  Voorafgaand aan uw behandeling word door de oncologieverpleegkundige een informatiegesprek gegeven. U ontvangt van de afdeling wanneer en hoe dit gesprek zal plaatsvinden.

  De informatie hangt af van de behandeling die u krijgt, dit kan chemotherapie, doelgerichte, immunotherapie of een combinatie hiervan zijn. Tijdens dit gesprek krijgt u informatie over de behandeling die u krijgt, wat de werking is en mogelijke bijwerkingen.

  Wanneer u zelf vragen heeft, kunt u deze ook stellen. We vragen uw om vooraf de informatie te lezen zodat u goed voorbereid bent.

 • Hoelang duurt de behandeling?

  De duur van de behandeling is afhankelijk van de kuur die u krijgt. Deze informatie ontvangt u van de oncologieverpleegkundige tijdens het informatiegesprek.
 • Waar moet ik mij melden?
  U kunt zich melden bij het secretariaat van de dagbehandeling oncologie.
 • Mag ik iemand meenemen?
  U mag iemand meenemen tijdens de behandeling, wel geldt een bezoekersaantal van twee personen.
 • Kan ik na de behandeling zelf naar huis rijden?

  Wij weten niet hoe u op uw behandeling reageert. Daarom raden wij u aan om direct na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. Soms krijgt u ook medicijnen toegediend waar u slaperig van wordt. Wanneer u deze medicijnen krijgt, zal de oncologieverpleegkundige dit met u bespreken.

 • Wat zijn de openingstijden van het secretariaat dagbehandeling oncologie?
  Het secretariaat is bereikbaar van 7.30 – 16.00.
 • Ik krijg chemotherapie, wanneer begint mijn haar uit te vallen?

  Niet elke chemotherapie behandeling veroorzaakt haaruitval. Sommige middelen geven kaalheid en andere middelen alleen wat haarverlies of hebben geen effect op uw haargroei.

  Wanneer u een chemotherapie behandeling krijgt die wel haaruitval veroorzaakt valt uw haar binnen 2 tot 4 weken uit. Deze informatie ontvangt u voorafgaand aan uw behandeling.

 • Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?
  Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Neem in ieder geval contact op bij:
  - koorts (temperatuur boven 38,5 °C)
  - koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
  - spontane blauwe plekken
  - bloedverlies
  - aanhoudend braken (meer dan 24 uur)
  - aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
  - aanhoudende verstopping (meer dan 3 dagen geen ontlasting)
  - huidreacties
  - problemen met urineren
  - ontstoken mondslijmvlies
  - toenemende pijn
  - benauwdheid of pijn bij de ademhaling
  - flauwvallen
  - aanhoudende prikkelingen en/of tintelingen in handen of voeten
 • Kan ik mijn afspraak wijzigen?
  Helaas is dat niet mogelijk omdat we rekening houden met uw opname in onze planning. Mocht u verhinderd zijn, laat dit dan tijdig weten.
 • Welke bijwerkingen heeft de behandeling en wat kan ik daar aan doen?

  Iedereen reageert anders op een behandeling. Afhankelijk van de bijwerking kan de oncologieverpleegkundige u een aantal adviezen geven.

 • Mondverzorging, waarom is dit belangrijk tijdens chemotherapie?

  In de periode dat u chemotherapie krijgt, is een goede mondverzorging heel belangrijk. Via wondjes in de mond kan een infectie ontstaan.

 • Mag ik wietolie gebruiken tijdens de behandeling?

  Het is niet verstandig om wietolie te gebruiken zonder overleg met uw behandelend arts. Wietolie kan invloed hebben op de werking van de medicijnen die u gebruikt, ze kunnen uw behandeling tegenwerken!

  Overleg dus eerst met uw behandelend arts voordat u wietolie gaat gebruiken.

  Wilt u meer weten over het gebruik van wietolie bij kanker, kijk dan op www.kanker.nl.

 • Mag ik extra voedings- en kruidensupplementen nemen tijdens de behandeling (zoals vitamine C, kurkuma, st. janskruid)?

  Het is niet verstandig om extra voedings- en kruidensupplementen te gebruiken zonder overleg met uw behandelend arts. Voedings- en kruidensupplementen kunnen invloed hebben op de werking van de medicijnen die u gebruikt, ze kunnen uw behandeling tegenwerken!

  Overleg dus eerst met uw behandelend arts voor dat u voedings- en kruidensupplementen gaat gebruiken.

  Wilt u meer weten over het gebruik van voedings- en kruidensupplementen bij kanker, kijk dan op www.kanker.nl.

 • Kan ik emotionele ondersteuning krijgen?

  De diagnose kanker brengt bij de meeste patiënten een flinke schok teweeg. Er gebeurt veel in deze periode waarin alles snel kan gaan voor u. U kunt emotionele ondersteuning krijgen. Uw behandelend specialist, verpleegkundig specialist,  verpleegkundig casemanager of oncologieverpleegkundige kan u adviseren contact op te nemen met maatschappelijk werk, medisch psycholoog of een andere discipline voor emotionele ondersteuning.

  U kunt ook zelf aangeven dat u behoefte heeft aan emotionele ondersteuning. In dat geval kan u doorwezen worden.

  • Heeft een behandeling tegen kanker invloed op mijn vruchtbaarheid?

  Ja, de mate van onvruchtbaarheid is afhankelijk van de soort en dosering chemotherapie, de aard van de ziekte, uw leeftijd en uw vruchtbaarheid voor de behandeling. U kunt daarom het beste aan uw behandelend arts vragen wat voor u op dit gebied de verwachting is. Heeft u een kinderwens, dan kan de arts u doorverwijzen naar een deskundige op het gebied van voortplanting en vruchtbaarheid (fertiliteitsspecialist). Vraag als het nodig is zelf om een verwijzing. Meer informatie over vruchtbaarheid en seksualiteit

   

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.