Aan het laden
 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Immunotherapie
 4. Meestgestelde vragen en antwoorden over immunotherapie

Meestgestelde vragen en antwoorden over immunotherapie

 • Hoelang duurt de behandeling?
  De duur van de behandeling is afhankelijk van de kuur die u krijgt. Deze informatie ontvangt u van de dagbehandeling oncologie, de oncologieverpleegkundige legt dit uit tijdens het informatiegesprek.
 • Waar moet ik mij melden?
  U kunt zich melden op de dagbehandeling oncologie, route 3.6 afdeling 3D.
 • Mag ik iemand meenemen?
  U mag iemand meenemen tijdens de behandeling, wel geldt een bezoekersaantal van twee personen.
 • Kan ik na de behandeling zelf naar huis rijden?
  Wij weten niet hoe u op een middel reageert. Soms krijgt u ook medicatie toegediend waar u wat suf van wordt. Daarom raden wij u aan om direct na de behandeling niet zelf naar huis te rijden.
 • Wat zijn de openingstijden van het secretariaat dagbehandeling oncologie?
  Het secretariaat is bereikbaar van 7.30 – 16.00.
 • Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?
  Het is mogelijk dat u thuis klachten krijgt van de behandeling. Neem in ieder geval contact op bij:
  - koorts (temperatuur boven 38,5 °C of langer dan een halve dag 38 °C )
  - koude rillingen (onbedwingbaar rillen of klappertanden)
  - spontane blauwe plekken
  - bloedverlies
  - aanhoudend braken (meer dan 24 uur)
  - aanhoudende diarree (meer dan 24 uur)
  - aanhoudende verstopping (meer dan 3 dagen geen ontlasting)
  - huidreacties
  - problemen met urineren
  - ontstoken mondslijmvlies
  - toenemende pijn
  - benauwdheid of pijn bij de ademhaling
  - flauwvallen
 • Kan ik mijn afspraak wijzigen?
  Helaas is dat niet mogelijk omdat we rekening houden met uw opname in onze planning. Mocht u verhinderd zijn, laat dit dan tijdig weten.
 • Welke bijwerkingen heeft de behandeling en wat kan ik daar aan doen?
  Immunotherapie heeft als doel het afweersysteem te stimuleren om de kankercellen aan te vallen. Soms wordt het afweersysteem echter overactief en valt het de eigen gezonde lichaamscellen aan en ontstaan er daardoor ontstekingen. De meest voorkomende klachten daarbij zijn diarree, droge huid, jeuk, huiduitslag, pijn aan de gewrichten, vermoeidheid, stoornissen in het zien (wazig zien, vlekjes zien of blinde vlekken), verstoring van de hormonen, droge ogen en benauwdheid. Er zijn echter nog meer klachten die kunnen wijzen op een bijwerking van immunotherapie. Neem bij twijfel contact op met uw arts om uw klachten te bespreken.
 • Mag ik wietolie gebruiken tijdens de behandeling?
  Nee. Heeft u toch de wens om hier gebruik van te maken, dan adviseren wij u om dit te bespreken met uw behandelend arts.
 • Mag ik extra voedings- en kruidensupplementen nemen tijdens de behandeling (zoals vitamine C, kurkuma, st. janskruid)?
  Nee. Heeft u de wens om producten te gaan gebruiken, overleg dit met uw behandeld arts. Indien u producten gebruikt, raden wij u aan om dit met uw behandeld arts te bespreken.
 • Heeft de behandeling ook invloed op mijn vruchtbaarheid?
  Een behandeling tegen kanker kan invloed hebben op uw vruchtbaarheid. De mate van onvruchtbaarheid is afhankelijk van de soort en dosering van de immunotherapie, de aard van de ziekte, uw leeftijd en uw vruchtbaarheid voor de behandeling. U kunt daarom het beste aan uw behandelend arts vragen wat voor u op dit gebied de verwachting is. Heeft u een kinderwens, dan kan de arts u doorverwijzen naar een deskundige op het gebied van voortplanting en vruchtbaarheid (fertiliteitsspecialist). Vraag als het nodig is zelf om een verwijzing. Lees meer over vruchtbaarheid en seksualiteit bij immunotherapie. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.