Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Immunotherapie

Immunotherapie

Samen met uw arts heeft u gekozen voor immunotherapie en/of chemotherapie. Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Bij een behandeling met immunotherapie wordt eigen het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.

De therapie bestaat uit meerdere kuren met rustperiodes ertussen. De arts maakt hiervoor een kuurschema. Het volgen van een kuur gebeurd op de dagbehandeling oncologie. Hier krijgt u de immunotherapie van de oncologisch verpleegkundigen. Een behandeling kan een paar minuten tot enkele uren of dagen duren, afhankelijk van de soort kuur.

Hoe werkt immunotherapie?

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat verkeerde cellen, zoals bacteriën en virussen worden herkend en vernietigd. Ook de kankercel is een verkeerde cel, maar deze kan zich als het ware verstoppen voor het immuunsysteem waardoor kankercellen ongestoord kunnen groeien. Door de behandeling met immunotherapie wordt de kankercel weer als vreemde cel door het immuunsysteem herkend en vernietigd.

Immunotherapie kan allergische reacties veroorzaken. Om vroege signalen van deze reacties te herkennen zal de oncologieverpleegkundige u tijdens de toediening goed in de gaten houden. De allergische reactie kan voornamelijk tijdens de toediening voorkomen. Als er een allergische reactie optreedt zal de oncologieverpleegkundige in overleg met uw arts, deze allergische reactie direct behandelen.

Nazorg

Tijdens de chemokuur houdt u contact met uw arts, verpleegkundig casemanager of verpleegkundige specialist. De behandeling van kanker doet veel met u. Zowel lichamelijk als emotioneel. Heeft u vragen of hulp nodig? Stel deze dan aan uw arts, verpleegkundig casemanager of de oncologieverpleegkundige. 

Versie: 26 juni 2021

Praktische informatie Voor u

Dagbehandeling Oncologie
Op werkdagen geopend tussen 7.30 en 20.00 uur. Het secretariaat is tot 16.00 uur bereikbaar.
Tel.: (050) 524 5490
Routenummer: 3.6

Specialisme: Oncologie Borstcentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.