Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Huidtransplantatie bij brandwonden (operatie)

Huidtransplantatie bij brandwonden (operatie)

Als u wordt geopereerd aan uw brandwonden, krijgt u een huidtransplantatie. Wat is dit? En hoe zal de operatie in zijn werk gaan? Informatie voor patiënten en ouders van kinderen met brandwonden. 

Dag voor de operatie

Op de dag voor de operatie zal het team u goed voorbereiden. U kunt de volgende zaken verwachten:

  • De verpleegkundige neemt bloed bij u af om uw bloedgroep te bepalen, als deze nog niet bekend is.
  • Afhankelijk van uw leeftijd maakt de verpleegkundige een hartfilmpje (ECG) van uw hartritme.
  • Als het nodig is onthaart de verpleegkundige de plek waar de huid wordt afgenomen voor de transplantatie.
  • U wordt tijdens de operatie verdoofd. De meest bekende vorm is de algehele narcose. Hierbij is het hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. Een andere vorm is de plaatselijke verdoving, waarbij slechts een gedeelte van het lichaam gevoelloos.
  • Het is belangrijk dat u nuchter bent. U mag daarom tot 6 uur voor de operatie niets meer eten en drinken. Is uw operatie ’s middags, dan mag u nog een licht ontbijt eten. Maar dit zal de verpleegkundige met u doorspreken.

Dag van de operatie

Voor de operatie wast een verpleegkundige u (als u dit zelf niet kunt) en krijgt u de eventuele rustgevende medicijnen die de anesthesioloog heeft besproken. Als u aan de beurt bent voor de operatie dan brengt de verpleegkundige u naar de operatiekamer. Daar vangt een anesthesiemedewerker u op. Hij/zij brengt een infuus (slangetje) aan in een bloedvat en sluit u aan op de apparatuur die uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed controleert. Vervolgens krijgt u via het infuus medicijnen waardoor u in slaap valt. Voor de beademing krijgt u een dun buisje in uw luchtpijp geschoven. Dit laatste merkt u niet, omdat u dan al onder narcose bent.

Voorbereiding voor uw kind: informatie voor ouders

Op de dag van de operatie kunt u of de verpleegkundige uw kind wassen. De verpleegkundige geeft uw kind als u dat heeft afgesproken met de anesthesioloog rustgevende medicijnen. Als uw kind aan de beurt is voor de operatie kunt u samen met de verpleegkundige en pedagoog uw kind naar de operatiekamer brengen. Hier zal de anesthesioloog uw kind onder narcose brengen met een kapje of met een infuus . In de operatie kamer zal uw kind begeleid worden door de pedagoog. De pedagoog neemt contact met u op zodra uw kind onder narcose is om te vertellen hoe het is gegaan.

Als de operatie klaar is en uw kind uit de narcose komt, wordt hij/zij naar hun eigen kamer gebracht. Na de eerste controle kunt u in overleg met deze verpleegkundige naar uw kind. Bent u op dat moment nog niet aanwezig, dan zal de arts u bellen om u te informeren over het verloop van de operatie. Als uw kind goed wakker en niet misselijk is, krijgt het voorzichtig wat drinken en eten.

Operatie

Als een brandwond niet vanzelf geneest is een huidtransplantatie nodig. Vooral bij een uitgebreide en diepe verbranding is het noodzakelijk om de verbrande huid te verwijderen en een huidtransplantaat aan te brengen. De verbrande huid geeft namelijk stoffen af die door het lichaam worden opgenomen en u ziek kunnen maken. Een eerste operatie kan al nodig zijn binnen een week na het oplopen van de brandwonden. Bij een kleinere verbranding met oppervlakkig en diep verbrande huidgedeelten door elkaar wordt eerst afgewacht tot de tweedegraads brandwonden zelfstandig zijn genezen. In dat geval vindt de huidtransplantatie meestal later plaats.

Wat gebeurt er bij een huidtransplantatie?

Bij de start van de operatie wordt eerst het verband verwijderd en uw brandwond goed schoongemaakt. De verbrande huidresten worden daarbij verwijderd. Dan zal de chirurg met een speciaal apparaat een dun laagje huid afnemen van een niet verbrand deel van uw lichaam. Dit dunne huidlaagje heet het huidtransplantaat en bestaat uit de opperhuid en een klein deel van de lederhuid. Het transplantaat krijgt daarna een behandeling waardoor er kleine gaten in komen en het een netje wordt. Hierdoor kan het transplantaat voor een grotere oppervlakte gebruikt worden. Daarna legt de chirurg het transplantaat zorgvuldig op de wond en maakt het goed vast met speciale nietjes. Hier overheen komt een vet gaas. Als laatste wordt het huidtransplantaat verbonden met steriele gazen.

De huidafnameplaats

Transplanteren gebeurt altijd met uw eigen huid en niet met donorhuid. In de meeste gevallen wordt de huid afgenomen van uw bovenbeen. Er blijft op die plek een flinke schaafwond over. Deze wordt bedekt met een verband. Hier overheen komt een drukverband om eventueel nabloeden tegen te gaan. De wond zal rustig in zeven tot veertien dagen genezen. De verpleegkundige controleert het herstel en zal het verband verwijderen.

Direct na de operatie

Als de operatie klaar is, laat de anesthesioloog u wakker worden waarna u weer naar uw eigen kamer gaat. De eerste uren na de operatie wordt u nog bewaakt door apparatuur naast uw bed. Om het narcosemiddel zo snel mogelijk uit uw lichaam te verwijderen, krijgt u extra zuurstof. Ook heeft u het infuus nog. Hierdoor krijgt u extra vocht en kunt u extra bloed krijgen. Na de operatie kunt u misselijk zijn en pijn hebben. U krijgt medicijnen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Naast misselijkheid kunt u last hebben van keelpijn, heesheid, sufheid en soms braken als bijwerking van de narcose. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. Ook controleert hij de verbanden op eventuele nabloedingen. Een klein beetje bloedverlies is normaal. Als u goed wakker bent, mag u weer wat drinken en eventueel iets eten. Wat betreft bezoek raden wij u aan alleen ‘s avonds bezoek te ontvangen, omdat u dan goed wakker bent.

De dagen na de operatie

Het is nodig om het huidtransplantaat na de operatie vijf dagen rust te geven. De verpleegkundige bekijkt dagelijks het geopereerde gedeelte van de wond. Als het nodig is verschoond de verpleegkundige de buitenste gazen van het verband. Op de schaafwond waar de huid is weggenomen, kan het verband mits schoon blijven zitten tot de wond genezen is. Als het huidtransplantaat over een gewricht is aangebracht (bijvoorbeeld de elleboog, knie of pols) kan het zijn dat u een spalk krijgt. Een spalk is nodig om het transplantaat de rust te geven om in te groeien. Bij een transplantaat op uw voet of onderbeen mag u een aantal dagen niet lopen. Als alleen de donorplaats zich op uw been bevindt, mag u lopen met gezwachteld been (tenzij de arts hier geen toestemming voor geeft). Vijf tot zeven dagen na de operatie worden al het verband en de nietjes verwijderd. De arts zal de wond dan goed onderzoeken en bekijken of het transplantaat geheel is ingegroeid. Hierna vertelt de arts hoe de eventuele verdere behandeling eruit gaat zien.

Uw kind na de operatie: informatie voor ouders

Het is nodig om het huidtransplantaat na de operatie 5 dagen rust te geven. De verpleegkundige bekijkt dagelijks het geopereerde gedeelte van de wond. Als het nodig is verschoond de verpleegkundige de buitenste gazen van het verband. Op de schaafwond waar de huid is weggenomen, kan het verband mits schoon blijven zitten tot de wond genezen is. Als het huidtransplantaat over een gewricht is aangebracht (bijvoorbeeld de elleboog, knie of pols) kan het zijn dat u een spalk krijgt. Een spalk is nodig om het transplantaat de rust te geven om in te groeien. Bij een transplantaat op uw voet of onderbeen mag u een aantal dagen niet lopen. Als alleen de donorplaats zich op uw been bevindt, mag u lopen met gezwachteld been (tenzij de arts hier geen toestemming voor geeft). Vijf tot zeven dagen na de operatie worden al het verband en de nietjes verwijderd. De arts zal de wond dan goed onderzoeken en bekijken of het transplantaat geheel is ingegroeid. Hierna vertelt de arts hoe de eventuele verdere behandeling eruit gaat zien.

Versie: 26 februari 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.