Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Huidkanker (behandeling)

Huidkanker (behandeling)

Voorbereiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak voor de behandeling van huidkanker. De plastisch chirurg verwijdert de tumor onder plaatselijke verdoving. Bij het weghalen ervan houdt de chirurg rekening met een cosmetisch resultaat. Wanneer verwijdering van de tumor niet mogelijk is onder plaatselijke verdoving, gebeurt de ingreep onder narcose.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Voor een ingreep onder narcose stuurt de afdeling Opnameplanning u 1 tot 3 maanden voor de operatie een oproep voor een vooronderzoek: het preoperatief spreekuur. Dit bestaat uit een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige. Uw oproepbrief heeft twee bijlagen: een folder over het verloop van het preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Opname

Vindt uw operatie plaats onder algehele narcose? Dan is het van belang dat u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter bent. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

Operatie

Afhankelijk van de grootte van de tumor wordt de operatie onder plaatselijke verdoving of algehele narcose gedaan. Tijdens de ingreep snijdt de plastisch chirurg de tumor weg. Het weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog voor microscopisch onderzoek om te kijken of de wondranden vrij zijn van kankercellen.

Soms is het niet mogelijk om de wond direct te sluiten. In dat geval gebruikt de chirurg een plastiek. Dit houdt in dat de chirurg huid van elders in de omgeving van het wondgebied verschuift om de wond toch mooi te kunnen sluiten. In sommige gevallen is een transplantaat een optie. Na het wegsnijden van de tumor legt de plastisch chirurg een stukje huid van elders uit het lichaam in het wondgebied. Daarna hecht de plastisch chirurg de wond en verbindt deze met een pleisterverband.

De ingreep duurt gemiddeld 30 minuten.

Na de operatie

Enkele dagen na de operatie mag u de hechtpleister zelf verwijderen. Wanneer u een transplantaat heeft gekregen, blijven de hechtingen zitten tot uw eerstvolgende controle op het verpleegkundig spreekuur op de polikliniek.

Nazorg

Na ongeveer 1 week gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur op de polikliniek. De verpleegkundige controleert de wond, verwijdert zo nodig de hechtingen en u krijgt de uitslag van het weefselonderzoek. Als blijkt dat de tumor niet in zijn geheel is verwijderd, is een tweede ingreep nodig. De behandeling bij de plastisch chirurg stopt pas als het weefselonderzoek aantoont dat alle huidkanker verwijderd is.

Het is belangrijk dat u uw huid regelmatig inspecteert. Voor de nacontrole gaat u naar de dermatoloog. Tijdens de controlebezoeken let uw dermatoloog niet alleen op het terugkomen van de tumor, maar ook op eventuele nieuwe tumoren.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
2 weken
Specialisme: Plastische Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.