Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Hooikoorts en voedselallergie

Hooikoorts en voedselallergie

Door een kruisallergie tussen boom- en graspollen kunnen patiënten met hooikoorts ook last krijgen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. De bekendste vorm van kruisallergie is die tussen boompollen en steen- en pitfruit, zoals appel, peer en perzik, en noten, zoals hazelnoot, amandel, en walnoot.

De klachten die optreden bij het eten van vers fruit staan bekend onder de naam oraal allergie syndroom en bestaan uit jeuk in de mond aan het gehemelte en lippen en soms een gevoel van lichte zwelling van keel en lippen. Een zeer ernstige reactie na het eten van fruit (anafylaxie) komt zeer zelden voor. Als het fruit verhit of verwerkt is, zijn er geen klachten. De allergenen in fruit gaan namelijk stuk door verhitten waardoor de allergische afweerstoffen er niet meer op reageren. Dit proces is alleen bij fruit, bij andere voedingsmiddelen blijft het allergeen intact. Allergische reacties veroorzaakt door noten of pinda bij een kruisallergie kunnen heftiger verlopen.

Diagnostiek van hooikoorts

Huidtest
Bij de huidtest krijgt de patiënt op de binnenzijde van de onderarm een druppeltje aangebracht waarin de allergenen zijn opgelost. Hierna prikt men met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. De uitslag van deze test is na een kwartier bekend. Als er een rood bultje ontstaat op de plek waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief.

Bloedonderzoek
Bij het bloedonderzoek wordt bepaald of in het bloed van de patiënt antistoffen aanwezig zijn specifiek gericht tegen boompollen of graspollen. De uitslag van deze test is meestal na enige dagen tot weken bekend.

Interpretatie van de allergietest
Belangrijk is dat een positieve huidtest of bloedtest niet automatisch betekent dat de geteste patiënt ook allergisch is. Dat is pas het geval als de uitslag van de test ook bij de klachten van de patiënt past. Zonder duidelijke allergische klachten is het dus niet zinvol om op allergie te testen.

Behandeling van hooikoorts

Beperken van blootstelling aan stuifmeel of pollen
Bij een allergie is het altijd het beste de bron te vermijden. Bij stuifmeel of pollen is dat nauwelijks mogelijk. Hieronder vind u een aantal tips om de blootstelling van stuifmeel te beperken:

 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten.
 • Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
 • Plaats horren voor ramen en deuren tegen de pollen.
 • Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen.
 • Droog wasgoed liever niet buiten: kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
 • Houd in de auto de ramen en blowers dicht.
 • Kies voor een vakantie aan zee of hoog in de bergen, daar is de stuifmeelconcentratie lager.
 • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
 • Kies voor een terrasje pakken in de stad en laat het picknicken in de vrije natuur achterwege. In de stad is drie tot vijf keer minder stuifmeel.

Geneesmiddelen
De behandeling van hooikoorts met medicijnen bestaat uit een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie. Op tijd beginnen en consequent gebruik van medicatie is van belang voor een goed effect.

Praktische informatie Voor u

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK)
Op werkdagen 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6475
E-mail: mack@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2 (polikliniek) 2.5 (provocatiecentrum en pinda- en eipoli voor zuigelingen)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.